Abazović: Utvrđen predlog inicijative za rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Region 19. avg 202220:22 > 22:533 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da su nakon sastanka došli do pisane inicijative za rekonstrukciju Vlade, koju je potpisalo devet poslanika liste "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije (SNP).

Pročitajte još:

On je pročitao dokument u kome se, kako je rekao, navodi da potpisnici iskazuju spremnost za rekonstrukciju Vlade, prenose Vijesti.

Rekonstrukcija treba da se zasniva na sledećim principima:

„Borba protiv kriminala i korupcije; reforme i priprema izbora; zajedničko rešenje oko imenovanja u pravosuđu; Vlada ostaje posvećena evropskom kursu i regionalnoj saradnji; izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koja dele društvo“, kazao je Abazović.

Izvor : Screenshot

Rekao je da rekonstrukcija podrazumeva učešće svih političkih aktera u Vladi, osim podnosilaca današnje inicijative (DPS, SD, SDP, LP, DUA).

„Potpisnici sporazuma su saglasni da se prave korekcije sporazuma u skladu sa dogovorom. Ovo je formalno prosleđeno ostalim poslanicima“, rekao je premijer.

Na pitanje da li je predlog prosleđen i Bošnjačkoj stranci, odgovorio je potvrdno.

Na dodatno pitanje šta ako manjine neće u Vladu odgovorio je da za sada jedna partija želi u Vladu, a ostalo će videti u razgovorima.

DF podržava predlog o rekonstrukciji Vlade

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da ta politička opcija podržava predlog Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića o rekonstrukciji 43. Vlade Crne Gore.

„Što se tiče DF-a i dva kluba u kojima se on nalazi, 20 poslanika je spremno i može ovo odmah da potpiše. To je važna činjenica, ne dopada nam se sve u tom tekstu, ali pokušavamo da nađemo meru. Očekujemo da bi kroz normalnu proceduru mogli da se vratimo uspešnije i bolje“, rekao je Mandić na nastavljenoj sednici crnogorskog parlamenta.

Demokrate o inicijativi: Nećemo ulaziti u prevarantske modele SNP i URA

Predsednik Kluba poslanika Demokrate – Demos „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović saopštio je da ostaju pri svojim stavovima da neće ulaziti u „prevarantske modele SNP i URA, sa DPS“.

„Obavešteni smo da nema usaglašene, razrađene Inicijative koja sadrži predlog strukture Vlade Crne Gore, od strane 32 poslanika. Inicijativu je potpisalo devet poslanika, i to onih koji su formirali koaliciju sa DPS i Vladu sa DPS“, kazao je on.

Bogdanović je ocenio da je to „magla Inicijativa, klasičan bleferski potez, neozbiljan politički pamflet kojim ostaju pri ranijim stavovima da nema bilo kakvog dogovora pre nego što Vlada dobije podršku u parlamentu“.

„Nema, takođe, ni ostavke premijera, jer je jedna funkcija očito važnija od Crne Gore i njene izborne volje“, poručio je Bogdanović.

Komentari

Vaš komentar