Abazović ne zna ko stoji iza hakerskog napada, ANB ukazuje na ruske službe

Region 26. avg 202221:418 komentara
Izvor: N1

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je za sada sve u domenu špekulacija ko stoji iza hakerskog napada na državne institucije u Crnoj Gori, dok su ministar odbrane Raško Konjević i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) saopštili da sve ukazuje da su za napad odgovorne ruske službe.

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih hakerskih napada na Vladinu informatičku infrastrukturu. Primarna meta napada je struktura državnih organa.

Povezane vesti

Abazović je na konferenciji za medije rekao da je Veće za nacionalnu bezbednost donelo odluku da se formira operativni tim, koji će raditi 24 sata i baviti se napadima i da će država uputiti zahtev evropskim partnerima za ekspertsku pomoć za vraćanje podataka oduzetih u napadu i stvaranje preventive.

On je apelovao na građane da ne politizuju hakerske napade.

„Nisu nepoznati ni u drugim državama, pokušajmo svi da doprinesemo povećanju sajber bezbednosti. To važi i za privatne i državne kompanije“, dodao je Abazović.

On je rekao da ne treba paničiti, iako je u pitanju neprijatna situacija koja otežava funkcionisanje državnog aparata. Kazao je i da će naredne sedmice imati informacije o nanetoj šteti.

„Neko želi da iskoristi političku destabilizaciju za dodatnu destabilizaciju. Da li iza toga stoje države, strukture ili pojedinci, vreme će pokazati. Napominjem, nije ista vrsta napada, ali smo imali ovakvu situaciju pre formiranja napada, kao na primer mejlove o dojavama o bombama u školama“, rekao je Abazović.

Ministar odbrane Raško Konjević je naveo da dosta toga ukazuje da su istiniti navodi ANB da iza napada stoje koordinisane ruske službe.

„Postoji dovoljno ne samo njihovog znanja koje na to ukazuju, nego i razmene podataka sa partnerskim službama u tom segmentu. Ovaj napad je svakako politički motivisan. Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija, zbog svih odluka koje je Crna Gora donosila u prethodnom periodu, definisala kao neprijateljsku državu. Prema tome, ta vrsta političke motivacije sa te strane postoji. Zadržao bih se na tom nivou, poštujući ono što su pozvaniji od mene rekli – ljudi iz Ministarstva javne uprave i Agencije za nacionalnu bezbednost koja u širem kontekstu prati ta dešavanja“, rekao je Konjević.

Prema njegovim rečima, podaci građana nisu ugroženi, ali istakao je da će jedan deo vladinih podataka neminovno biti izguben.

Iz ANB su večeras saopštili da iza hakerskog napada na Vladinu infrastrukturu stoje koordinisane ruske službe.

„Ovakav napad je prvi put izveden na Crnu Goru i pripreman je duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura“, saopšteno je iz ANB-a.

Ambasada SAD: U toku je uporni i kontinuirani sajber napad u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u toku uporni i kontinuirani sajber napad, upozorili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze, kao i aerodrom) i u sektoru telekomunikacija, navedeno je u saopštenju.

„Radnje koje treba preduzeti su – budite svesni svog okruženja, ograničite kretanje i putovanja do potrepština, pregledajte svoje lične bezbednosne planove, imajte ažurne putne isprave i lako dostupne, te pratite lokalne medije za nove vesti“, objavljeno je na sajtu ambasade SAD.

Komentari

Vaš komentar