Abazović: Izjave iz Srbije prema Crnoj Gori ne doprinose umanjenju tenzija

Region 10. jul. 202112:5121 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi u poseti Sarajevu već dva dana, a danas je održao konferenciju za novinare i potvrdio da sutra planira da poseti Srebrenicu i prisustvuje obeležavanju godišnjice. Kazao je da ne insistira da se obrati u Potočarima i da mu je žao što se zbog toga napravila afera. Naglasio je kako od "komemoracije u Potočarima ne treba praviti press konferenciju", te da tamo ne treba ići zbog obraćanja, već drugih stvari. Govoreći o “mešanju Srbije u pitanja Crne Gore”, Abazović je rekao da se to - dešava i u svetu.

“Upitali su me diplomatskim kanalom da li se želim obratiti kao predstavnik države. Rekao sam da nema problema, a onda se digla prašina. Što se mene tiče, niti insistiram, niti pravim problem, niti ima potrebe da se obatim. Ali ne razumem da kada odgovorite na pitanje koje ste dobili diplomatskim putem, neko napravi problem. Ja apsolutno ne insistiram. Samo želim da se pojavim. Time ću završiti građansku, političku i državničku dužnost”, rekao je Abazović.

Kazao je da će se, ako procene organizatori da treba, obratiti.

“Nemojte od komemoracije u Potočarima da pravimo kao da je press konferencija ili narodna tribina. Ljudi treba da idu tamo iz drugih razloga, ne da se obraćaju. Ali ako vas neko pita da li biste bili spremni da se obratite, ja iskazujem svoju spremnost”, rekao je Abazović.

Rekao je kako su dobili listu onih koji će se obraćati, ali da on nije na listi. Takođe, kazao je kako mu je rečeno da lista nije konačna, ali da nema problema.

Komemoraciji će prisustvovati više članove crnogorske delegacije među kojom je i predsednik Milo Đukanović.

„Žao mi je što Dodik nije prisustvovao sastanku“

Govoreći o jučerašnjim susretima, kazao je da mu je žao što Milorad Dodik nije prisustvovao sastanku u Predsedništvu BiH.

“Meni je lično žao. Nije važno da li s nekim zvaničnikom BiH ili članom Predsedništva delim iste političke stavove ili poglede na prošlošt, sadašnjost ili budućnost. S moje strane postoji spremnost da razgovaram sa svim bez restrikcija. Gospodin Dodik je više nego dobrodošao u Crnu Goru. Ako bude prilike razgovaraću s njima kao i sa svim drugim ljudima iz poliitičkog establišmenta BiH i drugih država. S moje strane ne postoji negativnost. Poštujem svačije stavove”, rekao je Abazović.

Govoreći o “mešanju Srbije u pitanja Crne Gore”, Abazović je rekao da se to dešava i u svetu.

“Ne bih od toga pravio preteranu dramu, Crna Gora kao najmanje zemlja regiona mora zaštiti svoje nacionalne interese na sve načine. Siguran sam da to činimo. Nisam zadovoljan izjavama koje zvaničnici Srbije plasiraju prema Crnoj Gori. Ne doprinose umanjenju tenzija. Navijam za to da prevaziđemo nedoumice u džentlmenskom dijalogu”, rekao je Abazović.

Komentari

Vaš komentar