Predsednik Albanije: Srbija de fakto priznala Kosovo

Region 08. okt 201513:58 > 14:03
Podeli:
Izvor: AFP/Gent Shkullaku

Pedsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je da veruje da je Beograd "de fakto priznao Kosovo" samim tim što, kako kaže, vlade Kosova i Srbije zasedaju i pregovaraju jedna sa drugom, naravno uz prisustvo međunarodnog faktora.

Za Nišanija je razumljivo da u ovakvim situacijama postoji i međunarodna podrška, s obzirom na to da se „obe zemlje, i Srbija i Kosovo, nalaze u integracijskim i razvojnim procesima“.

Albanski predsednik kaže da čvrsto veruje da nezavisnost Kosova nije bio čin protiv Srbije, ili njenog naroda i naglašava da se Albanija nije nikada mešala, odnosno da se „ne može i ne treba mešatii u dinamiku odnosa između Srbije i Kosova“.

Govoreći o navodnom projektu „velike Albanije“, Nišani navodi da je ne tako davna prošlost sasvim jasna i u intervjuu agenciji Anadolija ističe da je njegova zemlja priznala podelu granica do koje je na Balkanu došlo 1913. godine.

Albanija se, navodi Nišani, odvojila, veliki broj Albanaca je ostao izvan administrativnih granica današnje Albanije, ali je država priznala tu podelu granica i nije nikada bilo odluke njenih institucija za pripajanjem ili oduzimanjem teritorija od Albanije.

„Ova politika i ovaj elokventan stav Albanije i Albanaca umesto da se cenio, pokušao se zloupotrebiti postavljanjem platformi koje se nazivaju ‘velikom Albanijom’. Kad neko kaže velika Albanija znači da prihvata tezu da postoji mala Albanija“, smatra Nišani.

Teoriju „velike Albanije“ smatra teorijom i platformom koja je usmerena protiv Albanije i Albanaca kako bi „opravdali izolaciju Albanije, izolaciju Albanaca, kako bi predstavili Albance i Albaniju kao državu i narod koji su skloni agresivnosti i mržnji, što nije istina“.

„Ako gledamo u prošlost, tradicija i kultura i običaji Albanije i Albanaca su gostoprimstvo, i onih koji su im nekada bili neprijatelji“, tvrdi Nišani.

Nišani podseća da je Albanija članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, što znači da je prihvatila evropske politike i standarde, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.