Mađarska pokrenula sudski postupak protiv 24.000 izbeglica

Region 28. sep 201512:42 > 16:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Matthias Schrader

Policija je pokrenula postupak protiv više od 24.000 izbeglica koje su za vikend ilegalno ušle u Mađarsku, a ministar spoljnih poslova kaže da bi ponovno uvođenje kontrola na granicama unutar šengenske zone kao odgovor na izbegličku krizu, zemlju stajalo milijarde evra.

Mađarska policija objavila je da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata. U subotu i nedjelju tužilaštvo je predalo sudu 64 slučaja protiv izbeglica zbog ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je portparol državnog tužioca.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je u intervjuu za jedan list da bi granične kontrole uticale na multinacionalne firme koje doprinose ekonomskoj proizvodnji Mađarske svojim velikim udelom u izvozu zemlje.

Prema njegovim rečima, te firme imaju tesne rokove za dostavu osnovnog materijala i krajnjih proizvoda, te bi ih kašnjenja, uzrokovana graničnim kontrolama, jako pogodila.

„To bi moglo imati nezamislive učinke na proizvodnju velikih firmi u Mađarskoj“, rekao je Sijarto.

Takođe je rekao da nije očekivao da će se u rezultatu svoje izbjegličke politike Mađarska udaljiti od zapadnoevropskih zemalja, ali je video „rizik“ da bi na saradnju s arapskom regijom mogla negativno da utiče izveštaj o protivislamskom raspoloženju u zemlji.

Stoga će Mađarska, nastavio je Sijarto, preduzeti dodatne napore kako bi pokazala arapskoj regiji da je i dalje otvorena i tolerantna kakva je bila ranije.