Sud BiH odlučuje o zabrani kretanja Nasera Orića

Region 28. sep 201512:30 > 12:31
Podeli:
Izvor: Reuters

Sud BiH trebalo bi do utorka ujutro da donese odluku da li će ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, optuženom za ubistvo trojice srpskih zarobljenika na području Srebrenice, biti zadržane postojeće mere zabrane kretanja.

U Sudu BiH danas je održano ročište na osnovu predloga Tužilaštva BiH da se Oriću produže mere zabrane, odnosno da mu se zabrani putovanje, ograniči kretanje na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, oduzmu putne isprave, kao i da se jednom sedmično javlja policijskim nadležnim organima.

Orićeva odbrana se usprotivila ovim merama, traživši da one budu ukinute, jer, kako su naveli, ne postoji čak ni osnovana sumnja da je on počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Odbrana je zatražila da ukoliko i prihvati mere, Oriću kretanje bude prošireno na teritoriju cele Federacije BiH, jer se svi svedoci u ovom slučaju nalaze na teritoriji Republike Srpske, opština Bratunac i Srebrenica.

Sa ovim navodima složilo se i Tužilaštvo BiH, a konačnu odluku daće Sud BiH.

Optužnicom, koja je potvrđena 9. septembra, Naser Orić se tereti da je tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi se tereti za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.