Dodikov referendum biće održan 15. novembra?

Region 25. sep 201511:52 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Referendum o radu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji već mesecima najavljuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, trebalo bi da bude održan 15. novembra, objavile su banjalučke Nezavisne novine.

Do tog datuma došlo se na osnovu činjenice da je juče u Službenom glasniku RS objavljena odluka o raspisivanju referenduma, a entitetski parlament ranije je utvrdio da će on biti održan prve nedelje posle isteka 50 dana od dana objavljivanja.

Odluku o organizovanju refrenduma u RS entitetski parlament je, na Dodikov predlog, usvojio u junu, a sugestivno pitanje na koje bi građani tog entiteta trebalo da odgovore je „Podržavate li neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na teritoriji RS?“.

Najave o održavanju referenduma naišle su na oštre osude predstavnika međunarodne zajednice u BiH, uz upozorenje da se radi o protivustavnom činu i temeljnom kršenju Dejtonskog sporazuma, jer jedan entitet daje sebi pravo da odlučuje o funkcionisanju organa vlasti na državnom nivou.

Dodik je, u intervjuu koje je danas objavilo sarajevsko Oslobođenje, rekao da će nastaviti da insistira na referendumu, jer će vlasti RS na osnovu volje građana imati legitimitet za donošenje odluka kojima će onemogućiti realizaciju presuda Suda BiH, ukoliko ne bude reforme pravosudnog sustava kakav je sada.