Opterećeniji granični prelazi u BiH

Region 24. sep 201514:50 > 14:55
Podeli:
Izvor: N1

Na graničnim prelazima u BiH je pojačan saobraćaj, posebno teretnih vozila na pojedinim punktovima, zbog blokade između Srbije i Hrvatske, rekao je načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

„Nešto opterećeniji prelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška, posebno iz razloga što, pored kamiona koji voze teret u BiH i van BiH, postoji priliv kamiona koji samo tranzitiraju kroz BiH jer ne mogu da pređu granicu između Srbije i Hrvatske“, naveo je on.

Dodao je da s obzirom na to da se i za tranzit robe kroz BiH mora dati bankarska garancija od špeditera u BiH, službenici UIO ubrzali su razduženje bankarskih garancija kada roba istupi iz BiH, kako bi se garancija što pre oslobodila i kako bi špediterske kuće, koje imaju ograničene bankarske garancije, mogle što pre uzeti novog klijenta, rekao je Kovačević, preneli su banjalučki mediji.

Kako navodi, razmatra se i mogućnost uvođenja noćnih smena u pojedinim carinskim ispostavama.

Ukoliko bude postojala potreba za tim rad UIO u noćnoj smeni moraće pratiti i nadležne inspekcijske službe koje vrše kontrolu kvaliteta robe.

Odluka o tome biće doneta u slučaju da u narednom periodu bude još više pojačan priliv teretnih vozila u BiH.