Hafizović: ISIS nema veze s islamom

Region 23. sep 201520:18 > 21:14
Podeli:
Izvor: N1

Postoji mali i veliki džihad, a postoji i najvrliji džihad, rekao je akademik i teolog Rešid Hafizović, koji je u Pressingu.

„Mali džihad je kada branite porodicu, državu i demokratiju. Veliki džihad je borba sa samim sobom, a najvrliji džihad je kada svaki prosvećen čovjek bude toliko hladan da u lice vladara sruči istinu. Takav džihad danas ne postoji. Daj Bože da ima mrvu toga danas“, rekao je Hafizović dodavši da se oni koji se danas nazivaju „džihadistima“ ne ocrtavaju ništa od toga, misleći naravno na ISIS ili takozvanu „Islamsku državu“.

„Nemaju teorije, prakse, poluobrazovani ili neobrazovani ljudi koji su negde u životu zapeli. Ovo što rade, nema veze ni sa islamom ni sa muslimanima. Džihadom ponajmanje. Ubačeni su u islamski korpus da ga razvale“, smatra akademik.

ISIS je izmišljen u Vašingtonu i Tel Avivu, a finansira se iz Rijada, kaže akademik Rešidović, koji tvrdi da postoje činjenice po kojima se sve to vidi.

SAD se želi dočepati energetskih resursa, Tel Aviv želi slobodno okruženje, a Saudijska Arabija želi širi politički uticaj. Svi imaju interese, koji se oslikavaju u ISIS-u, tvrdi gost Pressinga.