Slovenija optužuje Hrvatsku zbog dolaska izbeglica

Region 18. sep 201516:38 > 16:44
Podeli:
Izvor: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic optužio je Hrvatsku da postupa protiv propisa i evropskih pravnih tekovina, jer navodno nekontrolisano propušta izbeglice prema slovenačkoj granici, a neke od njih nije ni registrovala kako bi trebalo.

„Hrvatska namerava da sve migrante usmeri na slovenačku i mađarsku granicu, što nije u skladu sa pravilima EU i to će biti velik problem i izazov za Sloveniju“, rekao je Šefic, koji koordiniše grupu zaduženu za izbeglice.

Šefic je istakao da Slovenija ne može da otvori humanitarni koridor za izbeglice, jer bi time kršila usvojena evropska pravila i jer na drugoj strani nema zemlje koja bi izbeglice, koje bi ušli u Sloveniju, primila, prenela je agencija Hina.

Prema njegovim rečima, samo u Brežicama je do 14 časova utvrđeno da je pristigla 251 izbeglica, a slovenačka policija je za njih utvrdila da su preko noći nezakonito stupili u Sloveniju, koja je deo šengenskog prostora.

Slovenački premijer Miro Cerar, koji je juče isključio mogućnost organizacije humanitarnih koridora rekavši da je to nekorektna i opasna ideja i da Slovenija mora da čuva spoljnu granicu šengena, danas još nije reagovao na najnovije izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića, da će Hrvatska od danas promeniti postupanje prema izbeglicama jer susedne države „gledaju u stranu“ i prebacuju na druge to krizno pitanje.