Sukobi među izbeglicama, policija ih odvozi do Mađarske

Region 18. sep 201512:23 > 15:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

U Belom Manastiru izbili su neredi među izbeglicama. Ljudi su umorni, iscrpljeni i nervozni jer žele da odu iz Hrvatske. Nakon napete situacije i najave premijera Zorana Milanovića počelo je odvoženje izbeglica ka mađarskoj granici.

U Beli Manastir je jutros pristiglo na hiljade ljudi.

Na samoj autobuskoj stanici u ovom mestu je haos, javlja reporterka N1 Vanja Kranic. Stotine izbeglica pokušava da kupi karte za autobus do Osijeka odakle žele da nastave za Zagreb, ali autobusa koji bi ih sve primili nema dovoljno.

U Beli Manastir je stigao voz koji će prevesti izbeglice do Osijeka. 

U sred velike neizvesnosti došlo je do sukoba među izbeglicama:

Dvadesetak autobusa punih izbeglica stiglo je iz pravca Belog Manastira i Tovarnika na granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo, uz mađarski granični prelaz Beremend. Iz Tovarnika je u Zagreb stigao voz sa izbeglicama, gde ga je dočekala interventna policija, koja ih prebacuje na Zagrebački velesajam, gde je omogućen smeštaj više hiljada izbeglica.

Hiljade izbeglica na železničkoj stanici pokušava da se ukrca u autobus ili voz prema Zagrebu. Detaljnije na hr.n1info.com.

U Hrvatsku je do 15 sati u ušlo 15.400 izbeglica, a Ministarstvo zdravlja selektivno je proglasilo takozvano zeleno stanje pripravnosti, što znači 24-očasovno dežurstvo na pojedinim mjestima, objavio je MUP.

Sedam od osam graničnih prelaza prema Srbiji od sinoć je zatvoreno i, prema saopštenju MUP-a, ostaće zatvoreni do daljeg.

Istovremeno, na Bajakovu, jedinom otvorenom graničnom prelazu, stvaraju se kilometarske kolone.

 Nakon što je Milanović na konferenciji za novinare rekao da će hrvatska preusmeravati izbeglice ka mađarskoj granici počelo je njihovo odvoženje iz Belog Manastira.