Mađarska počela da postavlja ogradu na granici sa Hrvatskom

Region 18. sep 201508:13 > 13:39
Podeli:
Izvor: N1 info

Mađarska je počela izgradnju ograde na granici sa Hrvatskom kako bi sprečila priliv izbeglica.

Kako je premijer Mađarske Viktor Orban rekao državnom radiju na granici sa Hrvatskom su raspoređene stotine vojnika i policija.

„Moramo sprovesti iste mere kao na granici Srbije i Mađarske“, rekao je Orban a prenosi Russia Today.

Ograda na granici sa Hrvatskom biće duga 41 kilometar.

Orban je rekao da će do kraja dana biti u potpunosti podignuta ograda na granici sa Hrvatskom u kritičnom delu dužine od 41 kilometra gde dve zemlje nisu razdvojene rekom.

„Moramo da sprovedemo iste mere koje smo preduzeli na granici sa Srbijom“, rekao je Orban dodajući da u ovom trenutku na podizanju ograde radi 600 vojnika, a da će danas biti angažovano još 500 kao i još 700 preko vikenda, preneo je Rojters.

Iste metode kao na granici sa Srbijom

Mađarska policija je spremna da reši situaciju vezanu za izbeglice na mađarsko-hrvatskoj granici, saopštio je portparol vlade u Budimpešti, Zoltan Kovač. Kovač je na konferenciji za novinare u Segedinu, rekao da će policija koristiti iste metode kao i na granici sa Srbijom, kako bi sprečila masovni ulazak ilegalnih migranata u Mađarsku i prostor Evropske unije.

Kovač je dodao da je vlada, zbog priliva izbeglica, uvela vanrednu situaciju u šest okruga u zemlji, prenela je agencija MTI. On je poručio i da je Mađarska izdržala priliv izbeglica devet meseci, za razliku od Hrvatske koja je poklekla za samo jedan dan.

Pozvan da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza Reske i Ašothalom, Kovač je rekao da je u interesu i Mađarske i Srbije da prelazi što je pre moguće budu otvoreni.

Kovač je dodao da mađarske vlasti žele da im srpska policija garantuje da će ilegalni migranti biti držani podalje od graničnih prelaza.