Mađarska zatvorila prelaz Horgoš na mesec dana

Region 16. sep 201517:09 > 17:11
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Ambasada Mađarske u Beogradu u sredu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da se od danas u narednih 30 dana obustavlja saobraćaj na graničnom prelazu Horgoš-Reske zbog situacije izazvane velikim prilivom izbeglica.

„S obzirom na situaciju na graničnom prelazu na autoputu Reske-Horgoš i na drumskom prelazu Reske-Horgoš koja ugrožava javnu bezbednost u Mađarskoj, a koja je nastala zbog masovne migracije, mađarska strana primenu Sporazuma o kontroli drumskog, železničkog i vodnog prekograničnog prometa Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske, na osnovu člana 24. stava (5) Sporazuma, – član 10. i 11. u vezi graničnog prelaza na autoputu Reske – Horgoš i na drumski prelaz Reske – Horgoš – privremeno, na 30 dana delimično suspenduje“, kaže u noti mađarske ambasade, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Pošto nastala situacija zahteva trenutno reagovanje, u skladu sa članom 24. stav (5) Sporazuma, suspenzija stupa na snagu prijemom ove diplomatske note“, kaže se noti.