Grabar Kitarović traži sednicu zbog izbegličkog talasa

Region 16. sep 201509:06 > 13:22
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Goran Stanzl

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pisala je premijeru Zoranu Milanoviću jer smatra da treba sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izbegličkog talasa, uverena da to nije samo humanitarno već i bezbednosno pitanje, te ga stoga treba razmotriti na najvišem državnom nivou.

Ocenjujući da se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na nivou EU o zbrinjavanju trenutno procenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Evropske unije i Šengenskog prostora u susedstvu (Mađarska, Austrija, Nemačka, Slovačka), Kitarović ukazuje da se izbeglički talas prenosi na Hrvatsku, te da je neodložno potrebno to pitanje razmotriti na najvišem državnom nivou.

U pismu premijeru, Kitarović je ukazala i da se nameće pitanje određivanja stava Hrvatske prema Dablinskoj konvenciji i drugim sporazumima o readmisiji, koji su na snazi, odnosno pune primene svih međunarodnih standarda i pravila Evropske unije vezanih uz izbeglice.

„Zatvaranjem mađarsko-srpske granice, izbeglički talas se može preneti na Hrvatsku i Rumuniju, u daleko većem broju od onog s kojim se, po najavama, računa. Na društvenim mrežama se tako već šire saveti izbeglicama koje alternativne rute da odaberu, a one uključuju i Republiku Hrvatsku“, navela je hrvatska predsednica, preneli su hrvatski mediji.

„Ne želim scene kao u Srbiji, Mađarskoj i Makedoniji“

Kitarović poručuje iz istarskog mesta Bale da ne želi u Hrvatskoj da gleda scene kakve se, kako kaže, „viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj“.

„To nije samo humanitarno, nego i bezbednosno, privredno i socijalno pitanje, zato želim da znam da smo spremni te ljude da dostojanstveno zbrinemo i istovremeno osiguramo da hrvatski građani žive u bezbednosti, odnosno sačuvamo stabilnost zemlje“, navela je Grabar Kitarović.

Naglasivši da to nije kratkotrajna kriza, predsednica Hravatske je dodala da treba sagledati sve njene aspekte i pripremiti se na mogućnost da druge zemlje Evropske unije zatvore granicu prema Hrvatskoj.

Stoga, ukazala je, treba sarađivati s njihovim službama u razmeni informacija i sprečavanju bilo kakvih efekata koji bi doveli u pitanje uvođenje šengenskog sistema, ali i odliv tih izbeglica nazad u Hrvatsku.

S obzirom na to da je to izuzetno ozbiljno pitanje, Grabar Kitarović je za to da se o tome ne raspravlja samo na nivou Saveta za nacionalnu bezbednost, već i da se o svemu preduzetom izveste i parlamentarne stranke.

„Ako neki podaci trenutno nisu za širu javnost, svakako sve političke snage u Hrvatskoj treba da imaju potpune informacije“, smatra predsednica.

Upozorila je, takođe, da Hrvatska mora da ima stavove o izbegličkoj krizi koje će zastupati u Evropskoj uniji.

„Već duže vreme upozoravam da je to što trenutno radimo s kvotama gašenje šumskog požara običnim aparatom za gašenje. Problem je puno širi, treba se dotaći i uzroka odlaska tih ljudi iz njihovih država i videti šta EU radi kako bi se uklonili osnovni uzroci, kako bi se stanje stabilizovalo i kontrolisale migracije“, kaže Grabar Kitarović.

Bezbednosni izveštaji, dodala je, govore u prilog tome da među izbeglicama ima i onih koji su kupili sirijske pasoše i koji bi potencijalno mogli da predstavljaju bezbednosnu opasnost, prenosi Hina.

Upitana da li je moguće da i Hrvatska, kao neke druge zemlje, zatvori granice, Grabar Kitarović je odgovorila da ne veruje u takav scenario, ali da zemlja mora biti sigurna i stabilna, garantovati bezbednost hrvatskih građana i obezbediti da ne dođe do bilo kakvih incidenata međuetničke i međuverske prirode.

Zajednice u koje će izbeglice dolaziti, bilo kao azilanti bilo u tranzitu, moraju biti pripremljene na to, poručila je hrvatska predsednica, uz ocenu da Hrvatska sama ne može da reši to pitanje, već jedino u saradnji u okviru Unije i Ujedinjenih nacija, kao i sa državama u susedstvu EU.