Izbeglice u Hrvatskoj, u maricama ih voze na registraciju

Region 16. sep 201506:56 > 15:39
Podeli:
Izvor: N1

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije od sinoć se preusmeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom. Prvi autobus jutros oko 6 sati stigao je do Šida, dakle su izbeglice krenule pešice ka Hrvatskoj. Nova grupa od oko 50 izbeglica iz Sirije i iz zemalja Bliskog istoka stigla je danas oko 13 sati.

Izbeglice su do prelaza stigli taksi vozilima sa juga Srbije.

Kako je reporteru Tanjuga rekao jedan od njih, koji putuje sa bratom i njegovom devojkom, vožnju su im naplatili 150 evra.

Na pitanje da li zna kuda ide, odgovorio je da zna, da je to Hrvatska i dodao da im je cilj da dođu do Nemačke.

Međutim, za razliku od njega bilo je i onih koji su novinare, ali i ekipu Crvenog krsta šid pitali kako tačno da uđu u Hrvatsku i zašto ne mogu na zvanični granični prelaz, već moraju da idu kroz njive.

„Da li je to Evropa i kako mi odatle da dođemo u Nemačku?“, upitao je jedan od njih, i pokazujući palac upitao da li će u Hrvatskoj morati da se registruju.

Ekipa Crvenog krsta Šid pristiglim izbeglicama uručila je lanč pakete.

Kako je Tanjugu rečeno do sada ih je, ne računajući ovu grupu na tom graničnom prelazu, u Hrvatsku ušlo oko 330.

Krenuo i voz za prihvat izbeglica

Voz za prihvat izbeglica sa 11 vagona krenuo je iz Zagreba za Vinkovce i može da primi više od 1.000 putnika, potvrdila je portparol Hrvatskih železnica Ivana čubelić koja nije mogla dati preciznije podatke o povratnoj destinaciji voza.

Hrvatski mediji, pak, navode da će se voz vratiti u Zagreb, a izbeglice biti smeštene u Centar za azilante u gradskom naselju Dugave.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je je da je prestonica spremna za prihvat izbeglica, većinom iz Sirije, koje su krenule iz Tovarnika.

Najavio je da će Grad Zagreb, zajedno s hrvatskom vladom, obezbediti toliko mesta koliko bude potrebno za kvotu koja pripada Hrvatskoj, prenosi „Jutarnji list“.

„U roku 48 sati prihvatićemo 2.000 ljudi, odnosno onoliko koliko bude potrebno“, rekao je Bandić i dodao da će im na raspolaganju biti dvorane i drugi prostori koji se mogu prilagoditi kako bi izbeglice dobile krov nad glavom i topli obrok.

Poziv za prihvat izbeglica uputio je Zagrepčanima za koje kaže da su „solidarni, dobronamerni i imaju veliko srce“.

Inače, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića Hrvatska ovih dana očekuje dolazak oko 4.000 izbeglica, koje će biti smeštene u centrima u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku, a ukoliko bude potrebno biće aktivirani i dodatni kapaciteti.

I ministar zdravlja Siniša Varga je na trenu – izbeglice imaju medicinsku zaštitu, prolaze zdravstveni pregled, registraciju i utvrđivanje statusa.

Jutros oko 7h stigla prva grupa

Reporterka N1 Vanja Kranic iz Tovarnika je jutros izvestila da nije primetan veći broj izbeglica, ali da je oko 7 sati u Tovarnik ušla manja grupa izbeglica, među kojima su žene, muškarci i deca. Razlog zbog kojeg izbeglice u Hrvatsku ulaze ilegalno verovatno se krije u tome da žele izbeći registraciju.

Hrvatska policija od jutros u „maricama“ dovodi izbeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, ali i one koji su već ilegalno ušli u zemlju na registraciju u Tovarnik.Policija je zvanično potvrdila da je dosad dvadesetak izbeglica ušlo u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

Hrvatski demineri poslati su danas u graničnu oblast u koju su danas preko Srbije počele pešice da ulaze izbeglice.

„Policija nas je pozvala i mi smo poslali tim na granicu u istočnom delu Hrvatske“, rekao je za Rojters neimenovani sagovornik iz Hrvatskog centra za deminiranje.

Agencija napominje da su u toj oblasti vođene borbe u periodu od 1991. do 1995. godine a da su policajci izrazili zabrinutost zbog opasnosti od minskih polja.

Rojtersov kamerman u sredu je video desetine izbeglica koji preko polja kukuruza stižu na srpsku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmereno s rute prema Mađarskoj.

Na hrvatskim graničnim prelazima sa Srbijom još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbeglica iz Sirije, izjavio je jutros portparol Policijske vukovarsko-sremske Domagoj Džigumović.

U Tovarniku je spreman županijski štab za zaštitu i spasavanje, a dolazak izbeglica spremno dočekuju i ekipe Crvenog krsta.

Razvoj događaja pratite na hr.n1info.com