Mađarski MUP predlaže uvođenje kriznog stanja u zemlji

Region 10. sep. 201516:03 > 16:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Mađarsko ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je proglašavanje "kriznog stanja zbog masovnih migracija" koje bi stupilo na snagu 15. septembra a koje bi bilo utemeljeno na zakonima donetim prošle nedelje, potvrdio je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovaj predlog biće prva tačka dnevnog reda na sastanku vlade 15. septembra, kazao je Janos Lazar na nedeljnoj konferenciji za novinare

Prema novim zakonima prelaz preko žičane ograde koju Mađarska instalira na granici predstavlja krivično delo i omogućava vlastima brzu procenu zahteva za azilom na samoj granici.

Šef premijerovog kabineta Janoš Lazar rekao je na konfernciji za novinare da će ograda dugačka 175 kilometara biti podignuta pre najavljenog roka, 31. oktobra, prenela je agencija Rojters.

„Ova 3,5 do četiri metra visoka ograda može da bude odgovarajuća zaštita za zemlju, pogotovo ako policija patrolira sa druge strane“, rekao je Lazar.

Istovremeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će da otvori novi punkt za registrovanje emigranata u mestu Kormend, gde će istovremeno moći da bude smešteno 600 osoba.