Crnadak kritikuje Hrvatsku zbog ukidanja ćirilice u Vukovaru

Region 24. avg 201515:13 > 15:49
Podeli:
Izvor: N1

Šef bosansko-hercegovačke diplomatije Igor Crnadak kritikovao je Hrvatsku zbog odluke gradskog veća Vukovara o ukidanju dvojezičnih tabli, odnosno ćirilice, ocenivši da je reč o kršenju ljudskih prava srpske naconalne manjine.

Crnadak, čija zemlja od maja predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope, naglasio je da je da je za BiH važno da tokom predsedavanja afirmiše tu međunarodnu organizaciju kao univerzalnog zašitnika ljudskih prava.

Savet Evrope već je oštro kritikovao onemogućavanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru, podsetio je ministar na konferenciji za novinare u Sarajevu i dodao da smatra da je na taj način potvrdio da je organizacija koja nije ni malo izgubila na verodostojnosti i da u prvi plan stavlja poštovanje ljudskih prava, prenosi Hina.

Crnadak ističe da je Savet Evrope ranije uputio nekoliko preporuka Hrvatskoj u cilju osiguranja poštovanja prava pripadnika nacionalnih manjina, ali one, smatra, „nisu ispoštovane“.

„Odlukom gradskog veća Vukovara, kojom se praktično zabranjuje ćirilica, ove su preporuke odbačene i želim u ovom svojstvu da osudim tu odluku, kao i uklanjanje natpisa službenim ili vandalskim putem“, rekao je ministar spoljniuh poslova BiH koja će Komitetom ministra Saveta Evrope predsedavati šest meseci.

Što pre srediti problem granica s Hrvatskom i Srbijom

Vlasti Bosne i Hercegovine žele da što pre urede pitanje granica s Hrvatskom i Srbijom i nadaju se da će potpisivanje sporazuma o granici BiH i Crne Gore ove nedelje u Beču biti dodatni podsticaj da se to i ostvari, izjavio je u ponedeljak u Sarajevu šef diplomatije BiH Igor Crnadak.

„Za nas je vrlo značajno što smo rešili pitanje granice s Crnom Gorom. To bi trebalo da bude početak procesa jer naša je želja da dođemo u sličnu situaciju što pre kada su u pitanju Hrvatska i Srbija“, kazao je Crnadak novinarima najavljući bečki sastanak prestavnika Evropske unije i država Zapadnog Balkana 26. i 27. avgusta.

Na tom skupu će predstavnici BiH i Crne Gore, u prisustvu austrijskog predsednika Hajnca Fišera, potpisati međudržavni sporazum o granici, a nakon negove ratifikacije postaće prve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, koje će rešiti ovaj problem.