U Vojniću i Vrboskom postavljene dvojezične table

Region 21. avg 201519:58 > 21:18
Podeli:
Izvor: N1

Na državne institucije u opštinama Vojnić i Vrbovsko postavljene su u petak četiri table s natpisima na latinici i ćirilici, a u hrvatskom Ministarstvu uprave objašnjavaju da su zakonski uslvi za to ispunjeni pre više od deset godina.

Zakonski uslovi za dvojezičnost u Vojniću i Vrbovskom su ispunjeni od samoga stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, budući da Srbi još po popisu iz 2001. čine više od trećine tamošnjeg stanovništva.

U Ministarstvu uprave kažu kako su table postavljene nakon provedenog nadzora, kakav najavljuju i u drugim sredinama u kojima po rezultatima popisa iz 2011. manjine ostvaruju pravo na dvojezičnost.

Poručuju kako će država pritom krenuti od sebe, odnosno od državnih ustanova i kompanija, prije svega od Hrvatskih cesta, koje su dužne postaviti natpise na manjinskim jezicima na cestama u sredinama u kojima manjine na to imaju pravo.

Takvo postupanje državne uprave zasad se, međutim, ne može očekivati i u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju kako Vukovar u ovom času nije prioritet jer, po odluci Ustavnog suda, zasad uživa poseban status.