Podeljena mišljenja o Tuđmanovom spomeniku u Kninu

Region 21. avg 201511:24 > 11:28
Podeli:
Izvor: CROPIX/Ante Čizmić

Hrvatska javnost je podeljenog mišljenja o vrednosti spomenika prvom hrvatskom predsedniku koji je povodom 20. godišnjice "Oluje" postavljen u Kninu, a najkritičnija je bila bivša ministarka pravosuđa i aktuelna zastupnica DC Vesna Škare Ožbolt koja smatra da spomenik nije verodostojan i da ga je trebalo postaviti na nekom drugom mestu.

Bliska Tuđmanova saradnica kaže da je umetničko delo, umetičko delo, ali da je na mestu na kojem je postavljen trebalo da stoji spomenik u pozi u kojoj građani pamte nekadašnjeg predsednika na dan oslobođenja Knina – podignutih ruku i stisnutih šaka.

Za nekadašnju šeficu Tuđmanovog kabineta, spomenik u Kninu zbunjujući je, jer nije verno prenesen trenutak kojega se, kako je rekla, svi sećaju.

„Spomenik je zanimljiv, ali možda bi bolje odgovaralo da je postavljen na nekom drugom mestu, a ne na kninskoj tvrđavi, možda ispred njegove rodne kuće“, rekla je Ožbolt, preneli su hrvatski mediji.

Tuđmanov sin Miroslav, koji kaže da se ne razume mnogo u umetnost, smatra da je spomenik trebalo postsviti tako da simbolično predstavlja kraj rata.

Slaven Letica je početkom devedesetih godina usko surađivao s prvim hrvatskim predsednikom kao njegov lični savetnik.

Letica je rekao da su mu vajari objasnili da je veoma teško napraviti Tuđmanov portret, i realistični, i nadrealistični i postmoderni.

Inače, Hrvatska je za poslednjih 20 godina podigla više spomenika i poprsja prvom predsedniku Tuđmanu, dok mnoge ulice i trgovini širom države nose njegovo ime.

Podignuto je, naime, 18 spomenika Tuđmanu, 28 poprsja i tri spomen obeležja, njegovo ime nosi preko trideset trgova u mnogim gradovima, niz ulica, kao i tri mosta.