Đenero: "Rat oko ćirilice" rizik za Hrvatsku

Region 18. avg 201511:01 > 12:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Rat oko ćirilice ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni, upozorio je hrvatski analitičar Davor Đenero istakavši da nikakve nasilne mere neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma.

Đenero kaže da je osnovna osobina balkanskih nacionalista da ih uvek zanima samo „simbolična poruka“ neke političke mere, ali ne i njen realan uticaj na poboljšanje uslova života ljudi.

„Malo toga tako jasno pokazuje ovu balkansku blokadu svesti kao ostvarivanje prava na korišćenje manjinskim jezikom i pismom u nekoj lokalnoj zajednici“, kaže Đenero koji smatra da pravo srpske zajednice na dvojezičnost u Vukovaru mora biti ostvareno.

Najpre se, kaže, mora sprovesti onaj segment tog prava koji ljudima realno znači najviše.

Mora se, istakao je Đenero, obezbediti da vukovarski Srbi mogu komunicirati svojim jezikom i pismom s javnim vlastima. Idući korak su topografske oznake. To će se pravo s lakoćom ostvariti ako hrvatska zajednica za sebe prepozna neku korist u poznavanju ćiriličnog pisma i vladanju njime.

„Nikakve nasilne mere, poput onih koje je primjenjivala Milanovićeva vlada kad su se, prilikom postavljanja oznaka ispisanih sa dva pisma i sprečavanju njihova uklanjanja, policajci sukobljavali s ‘organizovanim građanima“, neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma“, naveo je đenero.

U opširnom autorskom tekstu za Al Džaziru, Đenero objašnjava da je Vukovar grad na granici, iz hrvatske perspektive daleka periferija. Za Srbe on je grad na Zapadu, na važnom mestu na dunavskom plovnom putu.

„Srbija će, verovatno, za deceniju ili dve, postati članica EU-a. Tada će granica nestati, a demografski će se trendovi promeniti“, naveo je Đenero istakavši da hrvatska država, ukoliko želi da očuva hrvatski identitet Vukovara, mora da računa na ove, kako kaže, dugoročne trendove – na to da će s vremenom Hrvata u tom gradu biti sve manje, a Srba sve više, kao i da će granica jednom nestati.

Zato, kaže Đenero, jedina racionalna politika Hrvatske je politika integracije srpske zajednice, a integracija je moguća samo uz ostvarivanje svih propisanih prava, a i nadilaženje propisanoga, kao i sprečavanje segregacije kakva se sada odvija.

„Rat oko ćirilice dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni“, zaključio je Đenero.

Puhovski: To nisu prava, to su milosti na kašičicu

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da se izmenama gradskog Statuta Vukovara očito smanjuju prava srpske manjine što je posledica „politikantskog ponašanja kako HDZ, tako i SDP“ i drugih stranaka u različitim razdobljima.

„To nisu prava to su zapravo neke milosti koje na male kašičice gradska uprava daje srpskoj manjini“, rekao je ; Puhovski za HRT.

Puhovski veruje da odluka vukovarske gradske uprave ne može opstati s obzirom na zakon o pravima nacinalnih manjina, ali je po njegovom mišljenju još važnije to što, kako je rekao, ta odluka „znači da Vukovar od simbola zakonite i legitimne odbrane i simbola koljačkog srpskog nacionalizmaa vremenom sve više postaje simbol agresivnog hrvatskog nacionalizma prema manjinima“.

Antifašisti Hrvatske: Odluka sramotna

Hrvatski državni vrh nije se oglasio povodom odluke Gradskog veća Vukovara o proterivanju ćirilice sa natpisa na zgradama lokalnih institucija, ustanova, ulicama i trgovima, a Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) je takvu odluku ocenio sramotnom i nemoralnom.

Savez odluku vidi i kao izvor novih mržnji i naglašava da to, svakako, treba osuditi, a izmene statuta nazvali su „hrvatskom sramotom“.

HDZ grada Vukovara, naravno uz punu podršku rukovodstva HDZ-a, 17. avgusta doneo je odluku o uklanjanju ćiriličnih natpisa s ureda i ulica Vukovara, navode antifašisti i podsećaju da je rukovodstvo HDZ-a 2009. donelo odluku o uvođenju dvojezičnih natpisa, kada je trebalo primiti Hrvatsku u Evropsku uniju, prenosi Hina.

Jedan od uslova za taj prijem, dodaje Savez, bio je i poštovanje prava nacionalnih manjina.

„Sada, pošto je Hrvatska u Evropskoj uniji, ista ta stranka očito smatra da prava nacionalnih manjina više nisu bitna“, navode iz SABA RH.

Kako ocenjuju, HDZ se uklanjanjem dvojezičnih natpisa u predizborno vreme želi prikazati kao jedina patriotska stranka, koja i na taj način štiti nacionalne interese, „mada je rezultat sasvim suprotan“.

„Ova sramotna i neustavna odluka govori o tome kako ograničeni ljudi pokazuju svoju netoleranciju nepriznavanjem normalnih prava drugih“, poručuju antifašisti.

Odluke poput ove, dodaju, štete i Vukovaru i Hrvatskoj u celini, umesto da se sada radi na „stvaranju uslova za što bolji život, na razvijanju prava svih, svakako uključujući i nacionalne manjine“.

Hrvatska demokratska zajednica, na čiji predlog je svojevremeno uvedena dvojezičnost u Vukovaru, sa odbornicima partija koalicije odlučila je ovog puta da ćirilično pismo više ne bude u upotrebi na natpisima sa nazivima ulica, trgova i zgrada lokalne uprave.

Umesto da ispoštuje odluku Ustavnog suda iz avgusta prošle godine i u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti natpisa, Gradsko veće Vukovara je odlučilo da ćiriličnih natpisa više ne bude u tom gradu.

Predstavnici srpske zajednice u Vukovaru i Hrvatskoj još nisu odučili šta će biti njihov naredni korak, da li će se obratiti Ustavnom sudu i zatražiti ocenu ustavnosti takve odluke, te obratiti Evropskoj uniji budći da je takvom odlukom ozbiljno narušen predpristupni sporazum o priključenju Hrvatske EU.