Nema više dvojezičnih tabli u Vukovaru

Region 17. avg 201513:14 > 20:24
Podeli:
Izvor: N1info

Vukovarsko Gradsko veće većinom glasova izglasalo je izmene gradskog Statuta po kojima nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Izmenama Statuta trebalo bi da se ispoštuje prošlogodišnja odluka Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

Za izmene je glasalo  deset većnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku odbornice HDSSB-a Slavice Jelinić, koja je osigurala presudni glas za prihvatanje izmena Statuta, a protiv ili uzdržano bilo je deset odbornika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a.

Izmenama Statuta su usvojene dve odluke – Odluka o izmenama i dopunama Statuta i Odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

U višesatnoj raspravi prožetoj brojnim verbalnim sukobljavanjima vladajućih i opozicionih većnika, tokom koje je predsednik Veća Igor Gavrić (HDZ) udaljio sa sednice odbornicu SDP-a Biljanu Gaće i odbornika HNS-a Nenada Bučka, čulo se niz suprostavljenih stajališta.

Odbornici vladajuće koalicije (HDZ-KHS) branili su predlog izmena Statuta dok je opozicija biai jednoglasna u tome da te izmene nude manje prava srpskoj nacionalnoj manjini od prava predviđenih Statutom iz 2009. godine.

Izmenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko veće obavezano je da razmatra u oktobru svake godine dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara.

SNV: Ovo je par ekselans politička odluka

Zamenik predsednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević za N1 je rekao da je ovim gestom poslata loša poruka i to ne samo „našim sunarodnicima u Vukovaru, već u celoj Hrvatskoj“. Kako komentariše, ovo nije kraj njihove borbe. Ova odluka je ne samo suprotna domaćem zakonodavstvu, već ona krši neke međunarodne konvencije o nacionalnim manjinama, koje je Hrvatska potpisala, a koje se tiču poštovanja prava manjina, i slobodne upotrebe jezika manjina.

Naveo je da su naredni koraci SNV da uspostavi kontakte sa Ustavnim sudom, najvišim državnim institucijama, ali i sa međunarodnim institucijama, kakva je Savet Evrope.

„To je naravno par ekselans politička odluka, ovo je ozvaničenje dvogodišnje konstantne borbe protiv ćirilice i srpskog jezika“, navodi Milošević. On podseća da je najvišu odluku doneo HDZ koji, kako je rekao, na nacionalnom nivou ide tvrdom retorikom devedesetih godina.