EK obustavila finansiranje Instituta Bebe Popovića

Region 10. avg 201518:03 > 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Čak 52 nevladine organizacije iz šest država regiona zatražile su od Evropske unije da obustavi finansiranje projekta o ženskim pravima Instituta za javnu politiku sa sedištem u Podgorici, čiji je osnivač Vladimir Beba Popović.

Civilni sektor je podsetio da je Popović promovisao nedostojnu kampanju protiv crnogorske aktivistkinje Vanje Ćalović što ga i diskredituje da se bavi pravima žena. Evropa je pod pritiskom nevladinog sektora promenila odluku.

Na pismo nevladinih organizacija Evropska komisija odgovorila je pismom. Brisel je imao sluha za zahtev civilnog društva da Institutu za javnu politiku za projekat „Ženska vlada zapadnog Balkana“ umesto 127 hiljada, ipak ne da ni evro.

„S obzirom na uznemirenost koju je na regionalnom nivou izazvala odluka o dodeli bespovratnih sredstava, zatražio sam od izvršne agencije koja je zadužena za sprovođenje Programa da obustavi potpisivanje navedenog ugovora“, navodi se u odgovoru Matijasa Rijeta, generalnog direktora Direktorata za migracije i domaće poslove Evropske komisije.

Takva odluka obradovala je Centar za ženska prava u Podgorici, jer, kažu, ženskim pravima se ne sme baviti neko ko nije iskreno i svim srcem u tome.

„Upravo je pismo Evropske komisije dokaz da je suština i te kako bitna, ali da je veoma bitan i kredibilitet organizacija koje sprovode evropske projekte. Veoma nam je drago zbog ovakve odluke, ona negde ohrabruje i budi nadu da zbilja ovi konkursi nisu nešto što je puka forma, nego da će se ubuduće više voditi računa ko i na koji način projekte sprovodi“, kaže Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

U Građanskim inicijativama smatraju da Popovićev Institut nema kredibilitet ni reference da se bavi ženskim pravima, iako ima stručne timove u Beogradu, Podgorici i Ljubljani.

„Kada dodatno iza takvih struktura, iza takvih organizacija stoje pojedinci koji su u praksi pokazali ne da ne podržavaju taj sistem vrednosti koji žele da propagiraju kroz te projekte već prosto na najodurniji način krše ljudska prava, u ovom slučaju ženska ljudska prava, prosto moramo samo podržati tu inicijativu“, kaže Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa.

Ovako žestoku reakciju nevladinog sektora izazvao je Popović zato što je prošle godine širio navodni video-snimak istaknute crnogorske aktivistkinje Vanje Ćalović.

„Od dana od kada sam to dobio ja to šerujem i šaljem. Kome god mogu i koga god znam – šerujem i šaljem. I to radim sa zadovoljstvom“, kazao je on tada.

Direktor Instituta za javnu politiku nedostupan je na dva broja telefona, dok se na onaj fiksni u beogradskoj kancelariji instituta niko ne javlja. I dok su ovde svi očigledno na kolektivnom godišnjem odmoru, u Podgorici su telefonom poručili da sagovornicu koja može da govori za N1, zbog odmora, potražimo u četvrtak ili petak.