Subotica i Kanjiža da razmotre uvođenje vanredne situacije

Region 13. jul 201516:02 > 16:11
Izvor: N1

Pokrajinski štab za vanredne situacije predložio je danas štabovima u Kanjiži i Subotici da obave procenu ugroženosti vojvođanskih lokalnih samouprava zbog svakodnevnog priliva velikog broja migranata i da odluče o tome da li bi trebalo predložiti proglašavanje vanredne situacije.

Pokrajinski štab je na sednici, kojom je predsedavao komandant štaba Miroslav Vasin, uputio predlog opštinskom i gradskom štabu za vanredne situacije Kanjiže i Subotice “da razmotre stanje nastalo svakodnevnim prilivom velikog broja migranata, da izvrše procenu ugroženosti i da odluče o tome da li će predložiti predsedniku opštine, odnosno gradonačelniku, da proglase vanrednu situaciju”, navedeno je u saopštenju.

Pokrajinska vlada je dostavila mišljenje da bi proglašenje vanredne situacije znatno olakšalo pružanje pomoći Subotici i Kanjiži.

Navodi se i da će, u skladu sa dogovorom koji je postignut prilikom nedavne posete delegacije Pokrajinske vlade opštini Kanjiža, ovih dana iz Robnih rezervi Vojvodine biti upućena pomoć Kanjiži i Subotici, pre svega u sredstvima za higijenu i za dezinfekciju javnih površina.

Biće upućena i određena količina konzervisane hrane i brašna, a na raspolaganju će biti i mobilna fabrika vode, koja će u te opštine biti upućena po potrebi.

Na sednici je istaknuta i potreba da za formiranjem Pokrajinskog saveta za migracije, povremenog radnog tela koje će predlagati program, mere i planove aktivnosti, koje bi trebalo preduzeti radi efikasnijeg upravljanja migracijama na teritoriji Vojvodine. Taj savet će, kako se dodaje, pratiti migracije na teritoriji pokrajine i o tome izveštavati Komesarijat za izbeglice i migracije.

S obzirom na procene da se u narednom periodu očekuje još veći priliv migranata, istaknuto je da je neophodno da se svakodnevno prati situacija na teritoriji Kanjiže i Subotice, kao i da se zajedničkim delovanjem na svim nivoima taj problem reši, navedeno je u saopštenju sa sednice Pokrajinskog štaba za vanrede situacije.