Rijaset: Vučić da dođe ponovo sa vencem priznanja genocida

Region 13. jul 201512:05 > 12:08
Izvor: N1 info

Rijaset Islamske zajednice BiH pozvao je premijera Srbije Aleksandra Vučića da ponovo dođe u Potočare ali sa "vencem priznanja genocida".

Uz osude “fizičkog i verbalnog nasrtaja” na Vučića u Memorijalnom centru, Rijaset u svom saopštenju ističe da je žalosno to što su učinili pojedinci, koji su “pogazili nepovredivost prostora i vremena, kao i interese žrtava zločina u BiH”.

“Štaviše, kao da su hteli poniziti šehide (junake), dati alibi onima iz 1995, koji su izveli, i onima iz 2015. godine koji negiraju genocid“, navode iz Rijaseta.

Rijaset podseća da je područje Srebrenice proglašeno mestom “šehitluka”, te da oni koji dolaze da odaju počast žrtvama moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman.

U saopštenju se, navodi da, iako je Vučić u Srebrenicu došao bez “venca priznanja genocida”, otišao je sa “vencem pomirenja” iz ruku majki Srebrenice koje su ga “okitile” cvetom Srebrenice.

“Rijaset Islamske zajednice smatra da, bez obzira na incident, Vučić i drugi predstavnici Srbije treba ponovo da dođu u Potočare u kojem će im biti iskazano dužno poštovanje, ali ne praznih ruku, već sa ‘vencem priznanja genocida’”, navodi se u saopštenju.

Prethodno je duhovni poglavar muslimana Bošnjaka Husein Kavazović rekao da se napad na Vučića u Potočarima nije smeo dogoditi, ali da ta, kako je rekao, mala količina stida koju je srpski premijer doživeo nije ništa u poređenju sa “količinom boli koju godinama nose majke Srebrenice”.

“Mislim da će on (Vučić) ovo razumeti i da će nastaviti u duhu onoga što je kazao, a to je da se između Bošnjaka i Srba treba dogoditi pomirenje. Ako to bude razumeo u svemu ovome, biće dobro, a ako ne, mi ćemo nastaviti svojim putem, dostojanstveno”, rekao je Kavazović.

U trenutku brutalnog napada na premijera Vučića nakon izlaska iz Memorijalnog centra u Potočarima, Kavazović se prisutnima obratio rečima: „“Nemojmo dozvoliti onima koji su bol prouzrokovali da danas budu ovde iznad našeg dostojanstva. Ostanimo dostojanstveni kao muslimani to je naša obaveza prema našoj veri“.