Mesić: Neprirodna etnička podela BiH je osnova problema

Region 04. jul. 201519:41 > 19:45
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da je Dejtonski sporazum stvorio nefunkcionalnu BiH i poručio da BiH treba novi ustav i nova organizacija države.

Mesić je u Podgorici, na skupu Igmanske inicijative posvećenom Dejtonu, regionu i njegovoj perspektivi, ocenio da je Dejtonskim sporazumom prekinut rat, ali da je stvoren sistem kojim BiH ni do danas nije mogla da postane funkcionalna država.

Bivšvi hrvatski predsednik je ukazao da je entitetska podela „protivna samom biću“ BiH, da nema „nikakvog utemeljenja“ u njenoj istoriji i tradiciji, konstatujući da je ta „neprirodna podela osnova svih problema“ u današnjoj Bosni i Hercegovini.

„Ta podela je proizvela nacionalno mešoviti entitet, u kojem pripadnici jedne nacije u nemalom broju sanjaju o pripajanju susednoj državi. Drugi entitet, koji je etnički čist, od samog početka je pokazivao neskrivene ambicije da razbije BiH kao jedinstvenu državu, videvši svoju budućnost u prisajedinjenju drugoj susednoj državi“, naveo je Mesić.

Prema njegovim rečima, BiH „nema snage da se sama reformiše“ i da pitanje „nadograđivanja Dejtona mora doći spolja, odakle je došlo i rešenje za prekid rata“.

Na skupu Igmanske inicijative osim članova te inicijative prisustvovali su predstavnici nevladsinog sektora i političkih partija.