Makedonska crkva baca anatemu na ljude koji praktikuju jogu

Region 24. jun 201513:42 > 13:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Dan Balilty

Mitropolit bregalnički Ilarion, nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, tvrdi da joga, koja se nameće kao "moderan" način za smirivanje posle stresnog dana ili trudnicama za lakši porođaj, zapravo predstavlja odricanje od svete pravoslavne vere i od Hrista, objavili su makedonski mediji.

Ilarion je svima koji vežbaju ili su vežbali joga vežbe, možda iz neznanja, preporučio da prekinu, da se pokaju i ispovede, a na sve one koji, kako se navodi, to ne žele bacio je anatemu.

Pravoslavne crkve se slažu da bi za izbegavanje atmosfere verskog sinkretizma, pravoslavna pastva trebalo da izbegava jogu zbog toga što predstavlja fundamentalno učenje Hindu religije, a ne samo neku vrstu fitnesa.

Joga je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom verom i nije joj mesto u životu hrišćana, saopštile su pravoslavne crkve povodom proglašenja „Svetskog dana joge“ koji će se prema odluci UN obeležavati svake godine 21. juna.

Ovo je makedonskim vernicima pre dva dana najavio mitropolit Ilarion bregalnički na propovedi posle liturgije u manastiru Lesnovo. Za Ilariona sve ove naizgled naivne joga vežbe za opuštanje koje se nameću ljudima kao „moderan“ način da se smire posle stresnog dana ili trudnicama za lakši porođaj, u suštini predstavljaju odricanje od svete pravoslavne vere i odricanje od Hrista

Pravoslavna crkva je na sastanku Svetog sinoda u Grčkoj pozvala čitav pravoslavni svet da izbegne stvaranje atmosfere religioznog sinkretizma.

Pod motom „Joga vežbe i tehnike u prevladavanju napetosti i stresa“ u Gradskom parku u Skoplju pre tri dana je obeležen Međunarodni dan joge.

Organizatori manifestacije su bili fondacija „Umeće življenja Makedonije“ i indijske ambasade u Bugarskoj.

Generalna skupština UN je prošle godine proglasila za međunarodni dan joge 21. jun rezolucijom koju je podržalo 177 zemalja.