Hrvatska SOA sprečila odlazak maloletnika u Islamsku državu

Region 14. jun 201518:52 > 19:14
Izvor: CNN

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) sprečila je odlazak maloletnika u Islamsku državu.

Na području tzv. Islamske države nalazi se šest hrvatskih državljana od kojih većina nije živela u Hrvatskoj, no imaju hrvatsko državljanstvo. Zajedničko im je to da su se pre radikalizacije odselili iz Republike Hrvatske ili nisu ni živjeli u RH. Za dve osobe je utvrđeno da su učestvovale u borbenim aktivnostima.

I u Republici Hrvatskoj zabeležena je pojava da žene odlaze na područje tzv. Islamske države u pratnji supruga „džihadista“ ili tamo zasnivaju porodice.

Broj stranih boraca u Siriji i Iraku s područja jugoistočne Evrope i dalje raste i već se popeo na nekoliko stotina. Najveći broj njih odlazi iz BiH, Kosova, Srbije (prvenstveno Sandžaka) i Makedonije.

„U 2014. SOA je detektovala maloletnog državljanina Republike Hrvatske s namerom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji. Mladić se radikalizovao putem Interneta pri čemu je stupio u izravni kontakt s ‘džihadistima’ iz Sirije koji promovišu borbu za tzv. Islamsku državu“, stoji u izveštaju SOA i dodaje se:

„Kroz razgovor s porodicom, kao i pruženom psihološkom pomoći mladiću ustanovljeni su problemi i dileme koje su razrešene te je u maloletnik napustio radikalne stavove i odustao od odlaska u džihad“.