Ikona vraćena u BiH, stavljena u Dodikov sef, Ministarstvo saznalo iz medija

Region 25. dec 202014:50 > 15:18
Podeli:
Izvor: Srna

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija predao je ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, rečeno je Srni u Dodikovom kabinetu.

POVEZANE VESTI

Ikona je stavljena u sef u kabinetu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Na pitanje da li su dobili odgovore iz Ambasade Ukrajine u Sarajevu na zahtev o dostavljanju informacija u vezi sa ikonom, iz kabineta su naveli da, uprkos tome što se nastavlja sa raznim insinuacijama i iznošenjem neistina, nisu dobili tražene informacije.

Ambasadi Ukrajine obratili smo se preko Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara, ali još nismo dobili dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata, istakli su iz Dodikovog kabineta.

Prema saznanjima Dodikovog kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova: Saznali smo iz medija

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je iz medija saznalo da je ambasador u Moskvi Željko Samardžija stigao u zemlju, ali od sinoć nisu uspeli da stupe u kontakt s njim kako bi imali informaciju o spornoj ikoni iz Luganska koju je trebalo da donese iz Rusije. To je za N1 potvrdio Denis Hadžović, šef kabineta ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

„Shodno tome uputili smo informaciju Tužilaštvu BiH, jer postoji međunarodni karakter, koji je jasno naveden i u diplomatskoj noti Ruske Federacije, gde oni preporučuju da se iskoriste svi pravni mehanizmi, odnosno da se putem Interpola dođe do saznanja u vezi sa poklonom i da se o tome obaveste“, rekao je Hadžović.

On je dodao da su zbog toga, kao i nemogućnosti da stupe u kontak s ambasadorom Samardžijom, uputili informaciju za preduzimanje mera iz nadležnosti Tužilaštva BiH, s obzirom na, kako je naveo, sve insinuacije da se radi o vrednom predmetu, koji opterećuje međunarodne odnose BiH, Rusije i Ukrajine.