Čović kaže da je HDZ pokraden u Mostaru, EU pozdravila održavanje izbora

Region 21. dec 202015:34 > 17:53
Izvor: N1

Predsednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović uputio je otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u BiH u kojem je nabrojao žalbe na proces brojanja glasova na izborima u Mostaru i konstatovao da je HDZ pokraden.

Čović je pisao američkom ambasadoru Eriku Nelsonu, šefu misije Evropske unije Johanu Satleru, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku, ambasadorki OEBS u BiH Ketlin Kavalec, kao i Centralnoj izbornoj komisiji, preneo je N1 Sarajevo.

POVEZANE VESTI

On je u pismu naveo zbog čega smatra da su se dogodili propusti. Ističe da su Hrvati glasali u velikom broju i da je HDZ osvojio najmanje 20.000 glasova.

Takođe smatra da je do 17 sati proces bio uredan, ali da su se u poslednja dva sata glasanja desili propusti, ili, kako on kaže, „raspad sistema“.

„Kako je moguće da je Središnja izborna komisija (SIP) do ponoći na dan izbora obradila manji deo glasova, a sveukupno se radi o svega 52 865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. ‘Noćno brojanje’ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 odsto glasačkih listića. Takođe, na većem broju biračkih mesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tokom večeri naočigled posmatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori. ba“, napisao je Čović u pismu.

Postoje osnove sumnje, naveo je Čović, da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlašćenim osobama iz CIK, na kriminalan način prebacivani u cilju sticanja mandata u većinski hrvatskim izbornim područjima.

Organizovano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inžinjering. Hrvatske stranke nisu ni pomišljale na nešto slično, napisao je Čović tražeći da međunarodni zvaničnici reaguju.

Visoki predstavnik Valentin Incko danas je pohvalio rad Centralne izborne komisije čestitajući im na sprovedenom procesu. 

Borel i Varhelji pozdravili uredno održane lokalne izbore u Mostaru

Zvaničnici EU pozdravili su to što su lokalni izbori u Mostaru prošli uredno i ukazali da je to bio veoma važan dan za građane Mostara, koji su posle 12 godina dobili nazad svoj glas i mogli da izaberu svoje lokalne predstavnike.

Nove gradske vlasti sada treba da usvoje revidirani gradski Statut i da izaberu novog gradonačelnika da bi počele da rešavaju sva pitanja upravljanja koja utiču na dnevni život svih građana Mostara, navode u zajedničkom saopštenju visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Oni su ukazali da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u Uniji i predstavlja važan korak zemlje na njenom putu integracija u EU.

EU ponovo podseća na potrebu da se BiH pozabavi sa svim ključnim prioritetima iz Mišljenja da bi bilo preporučeno otvaranje pristupnih pregovora sa njom. Ukazuje da uz uzimanje u obzir kontekst specifičan za zemlju, pitanja vezana za izbore treba da se rešavaju u skladu sa evropskim standardima.

„BIH treba da primeni preporuke OEBS/ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, da osigura transparentnost o finansiranju političkih partija i da počne sa primenom odluke Sejdić-Finci iz Evropskog suda za ljudska prava“, navodi se u saopštenju.

EU je spremna da pomogne BiH u rešavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će dozvoliti zemlji da napreduje na putu ka EU, navode u zajedničkom saopštenju Borel i Varhelji.