Turković: Istražiti kako je Dodik došao u posed ikone iz Luganjska

Region 17. dec. 202012:09 > 15:04
Podeli:
Izvor: Srna

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Turkovićeva je navela da što pre treba reagovati na notu ambasade Ukrajine, koja od BiH traži sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganjska staroj 300 godina, koja je bila u posedu Milorada Dodika pre nego što ju je poklonio Lavrovu.

POVEZANE VESTI

„Traže da se utvrdi kako se došlo do ikone, jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsedavjaući Predsedništva BiH. Normalan sled stvari je da se traži kako je došlo do toga, kazala je ministarska spoljnih poslova BiH. Ona je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed otudjene ukrajinske imovine. Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

„Mi smo jučer po prijemu note odmah poslali i notu i upit Predsedništvu BiH. Normalno bi bilo da dodje do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljno pitanje, da ne kažem optužba“, kazala je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, nanosi se ogromna šteta BiH, kada se jedan visoki zvaničnik nadje pod odredjenom optužbom da je „poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago“.

„Treba se pod hitno opravdati, kako je došlo do toga“, istakla je Turkovićeva.

Komšić: Neko mora ići u zatvor

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je dešavanja u vezi ikone:

„Ta priča o ikoni, ako je tačno ono, reč je o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda neko mora da ide u zatvor ako imalo hoćemo da smo država. Ili da sam predsedavajući Predsedništva BiH Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to doneo, ko mu je dao i na kraju krajeva, ko mu je to uvalio. Ovo se ne može završiti na onome ‘pojeo vuk magarca’ jer je reč o krađi i skandalu međunarodnih razmera, reč je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odogovor“, naveo je Komšić.

Ukrajina je juče upozorila BiH da bi „nepružanje informacija predstavljalo podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana“.

Luganjsk je deo Ukrajine, kao i Donjeck, koji su želele osvojiti ruske snage. Na strano ratište u Luganjsk i Donjeck su išli i državljani BiH, ratujući na strani Rusije.