Krivokapić o proteranom ambasadoru: Mora i Božović da vodi računa o svom iskazu

Region 16. dec 202018:10 > 18:20
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da svako ima pravo na mišljenje ali i da ukoliko je neko ambasador onda mora da vodi računa o svom iskazu.

„Ako taj iskaz vređa nezavisnost i suverenitet neke zemlje, naravno da ćete preduzeti odgovarajuće mere bez obzira ko je ambasador“, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li će ukinuti zabranu ulaska u zemlju srpskom ambasadoru Vladimiru Božoviću kojeg je prethodna Vlada proglasila personom non grata.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

On je za TV Vijesti rekao da Srbija, ako bi ponovo htela da postavi Božovća, mora da dobije poziv za agreman od predsednika Crne Gore i Vlada nema mogućnost da odlučuje o tom pitanju.

Radulović je kazao i da ne zna za slučaj da je neka država povukla odluku o proterivanju ambasadora.

„Opozvaćemo ambasadore jer su naneli štetu državi“

Premijer je istakao i da će Vlada će podržati odluku o povlačenju sedam ambasadora.

„Moram da budem iskren i neću da tajim nista od gradjana, to je nešto što će vlada da podrži, osnovni kriterijum je bio povlačenje nekarijernih diplomata i diplomata koji su svojim nekorektnim djelovanjem u posljednja tri meseca nanijeli štetu ne Zdravku Krivokapiću ; ili bilo kojoj političkoj strukturi nego Crnoj Gori“, kazao je on.

Mediji su ranije danas objavili da je ministar vanjskih poslova Djordje Radulović pokrenuo opoziv sedam crnogorskih ambasadora.

Radulović je odlučio da opozive ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Kako je rekao Krivokapić, diplomata mora prevashodno da zastupa državu ne neku partiju ili interesnu grupu.

„Cilj je da smanjimo broj političkih dipolmata, a povećamo broj karijernih“, kaže premijer Krivokapić.