SPC neće javno objaviti sadržaj Amfilohijevog pisma

Region 15. dec 202010:50 > 10:56
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori neće javno obznaniti testament nedavno preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, jer je, kako je rečeno Pobjedi, "reč o mitropolitovom privatnom pismenu".

Advokat SPC Dalibor Kavarić, koji je početkom novembra rekao Pobjedi da poseduje dokument i najavio da će sadržaj obelodaniti po ozdravljenju administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikija, koji se donedavno lečio od kovida-19, objasnio je kako nije dobio blagoslov da javnosti prenese Amfilohijevu poslednju volju.

„Obaveštavam vas da sam u razgovoru sa vladikom Joanikijem, kao administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske i mojim pretpostavljenim episkopom, čije odluke apsolutno prihvatam i poštujem, dobio blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namenjena široj javnosti“, kratko je Pobjedu obavestio Kavarić.

List podseća da je, dan posle zvanične objave da je poglavar SPC u Crnoj Gori preminuo od posledica koronavirusa, biznismen i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović saopštio je da je Amfilohije ostavio pismo narodu i tada mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću.

Najavio je i kako će oproštajno pismo „blagovremeno otvoriti“ Krivokapić.

On je naveo i da je Amfilohije ostavio nekoliko amaneta – pisanih i usmenih, i da o tome mogu da svedoče on i otac Justin.

„Zamolio sam ga da nam to napiše, iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspeo da ostavi to pismo vernom narodu i posebno mandataru Krivokapiću“, rekao je tada Davidović.

Podgorička Pobjeda podseća i da su iz Mitropolije kategorično demantovali tvrdnje da je Amfilohije ostavio testament.