Tegeltija osudio izjavu Turkovićeve, optužio je da Dodika poredi s Hitlerom

Region 12. dec. 202012:40 > 13:08
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija najoštirije je osudio izjavu i stav ministarke spoljnih poslova Bisere Turković u kojoj, kako je naveo, poziva na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsedništvu BiH Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom. I Željka Cvijanović kritikuje Turković.

„Zahtevam hitno izvinjenje ministarke Turković srpskom narodu, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su uspele preživeti strahote fašističke ideologije, zbog skandaloznih, diskriminatorskih i uvredljivih izjava izrečenih na račun srpskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika“, rekao je Tegeltija za banjalučku Alternativnu televiziju.

POVEZANE VESTI

On je izrazio „duboku zabrinutost zbog trenda neuvažavanja drugih naroda od bošnjačkih nosilaca funkcija u zajedničkim instituacijama BiH“.

„Izjava Turkovićeve, ne samo da ne priliči ministru spoljnih poslova bilo koje zemlje, već duboko vredja osećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svetskom ratu“, istakao je Tegltija.

On je još kazao da je stav Turkovićeve „direktno usmeren protiv Republike Srpske, srpskog naroda, ali i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH i jasan je pokazatelj da je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije i opstanka BiH kao zajednice ravnopravnih naroda“.

Cvijanović: Turković je odraz sarajevskog ekstremizma, koji urušava temelje na kojima počiva BiH

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da izjave ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva.

Cvijanovićeva je ocenila da Turkovićeva „ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu“, te da je ona „ekstremista, koji deluje izvan procedura i koji ne predstavlja niti BiH niti sve njene narode“.

„Ovakve izjave i atmosfera mržnje koja dolazi iz Sarajeva, dodatno će osnažiti našu svest o važnosti jačanja Republike Srpske i njenih institucija, o čijoj budućnosti sasvim sigurno neće odlučivati Bisera Turković niti bilo koji izdanak političkog Sarajeva“, kazala je predsednica RS za novinsku agenciju Srna.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je sinoć u emisiji sarajevske Face televizije, izmedju ostalog, izjavila da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH, jer je „BiH postojala i bez entiteta“, kao i da je to moguće „voljom naroda i sa podrškom sa strane“.

„Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada glavno lice, koje je odgovorno, naidje na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja, mnoge se stvari postave u drugačijem kontekstu“, rekla je Turković, prenosi ATV.

Na pitanje voditelja da li ona to Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom, Turkovićeva je rekla – ne. „Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama“, kazala je ona.