Kabinet Đukanovića: Joanikije nedorastao, oglašava se uličarskim rečnikom

Region 11. dec 202020:32 > 20:35
Podeli:
Izvor: N1

Kabinet predsednika Crne Gore saopštio je da administrator Mitropolitije crnogorsko-primorske Joanikije nije mogao da zna šta je Milo Đukanović razgovarao sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, da je nedostojan uloge koja mu je nenadano zapala i da koristi uličarski rečnik nedostojan jednog vladike.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da iznenađuje današnje reagovanje Joanikija na nedavni intervju predsednika Crne Gore, „kao nekog ko nikada nije bio sudionik tih razgovora, niti mu je bilo omogućeno da njima prisustvuje“.

„Govori o nečemu što ne zna, i ne može znati, čemu nije bio dorastao ni tada, ni sada. Nedorastao ulozi koja ga je iznenada zapala, političkim i uličarskim rečnikom, nedostojnim za bilo koga, a kamoli za jednog vladiku“, navedeno je u reagovanju iz Đukanovićevog kabineta.

POVEZANE VESTI

U saopštenju je ocenjeno da je „sasvim jasno“ da je oglašavanje vladike Joanikija „besmisleno, osim ukoliko za cilj nije imao još jači prodor na crnogorsku političku scenu, na kojoj se očigledno bolje oseća“.

Kako je u saopštenju zaključeno, Joanikijev rečnik i „verodostojnost“ njegovih tvrdnji najbolje govore o njemu samom.

Episkop Joanikije je danas rekao da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. godine bio korak ka odvajanju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

„Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu. Đukanoviću, ostavi već jednom mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži“, poručio je Joanikije.

Joanikije je reagovao na izjavu Đukanovića agenciji Beta, da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah posle referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka i da „ta ideja na startu nije bila odbačena“.