Bečić: Nema dugotrajnog mira bez uključivanja svih nacionalnih zajednica

Region 10. dec. 202015:27 > 15:38
Podeli:
Izvor: Anadolija/Skupština Crne Gore

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je u toj zemlji nemoguće govoriti o istinskom pomirenju i dugotrajnom miru bez uključivanja svih nacionalnih zajednica, prenosi Anadolija.

Bečić je u holu Skupštine Crne Gore otvorio izložbu radova dece romsko-egipćanske populacije pod nazivom „Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma i Egipćana“. On je ocenio da će crnogorski parlament nastaviti da doprinosi zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda i kazao da Skupština očekuje nastavak rada na usvajanju brojnih antidiskriminatornih zakona usklađenih sa pravnim tekovinama EU.

„Snažnijom nadzornom i kontrolnom ulogom, paralelno sa jačom otvorenošću i transparentnošću rada, Skupština Crne Gore nastaviće sa pomnim praćenjem poštovanja svih aspekata Deklaracije o ljudskim pravima, u cilju dalje izgradnje crnogorskog društva, zasnovanog na jednakosti svih građana. Bez svih zajednica, koje predstavljaju kulturnu raznolikost i bogatstvo Crne Gore, nemoguće je govoriti o istinskom pomirenju i dugotrajnom miru“, kazao je Bečić.

On je istakao da je u vremenima izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa i složenim ekonomskim prilikama, potrebno više nego ikada raditi na zaštiti ljudskih prava i sloboda. Bečić je rekao i da je izložba dokaz da populacija Roma i Egipćana postaje vidljivija u zajednici.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da će Unija nastaviti da bude najveći podržavalac promocije i zaštite ljudskih prava, posebno ranjivih grupa, kao što su Romi i Egipćani. Ona je upozorila na marginalizaciju Roma i Egipćana u crnogorskom društvu.

„EU nastavlja da se udružuje sa civilnim društvom i drugim relevantnim akterima u zalaganju za zaštitu i poštovanje ljudskih prava, bilo građanskih i političkih, bilo socijalnih ekonomskih i kulturnih. Ove fotografije svojim kvalitetom svedoče da nema toga što mladi ljudi ne mogu učiniti kada se posvete uz odgovarajuću podršku“, kazala je ona.

Izvor : Anadolija/Skupština Crne Gore

Izvršni direktor romske organizacije mladih „Koračajte sa nama“ Elvis Beriša kazao je da romska zajednica ne može da ostvari mnoga prava koja su joj zagarantovana.

„Danas ova fundamentalna prava ugrožava pandemija koronavirusa. Mnoga prava pre koronavirusa su uskraćena romskoj zajednici. Nažalost, pojava pandemije je dodatno uticala na ostvarivanje mnogih prava“, kazao je Beriša.