Sonja Karadžić: Tabla s imenom Radovana Karadžića treba da bude uklonjena

Region 10. dec 202015:11 > 15:14
Izvor: N1

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, izjavila je da tabla s imenom njenog oca sa studentskog doma na Palama treba biti skinuta.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla je da je ova tabla obesmišljena i ukaljana i kao takva treba biti uklonjena.

„Ako ne može da postoji i stoji tamo gde stoji danas iz poštovanja, onda sigurno ne treba ni iz običnog inata“, rekla je Karadžić-Jovičević.

POVEZANE VESTI

Istakla je da se nada da će sa uklanjanjem table biti stavljena tačka na dalje dnevno-političke obračune, zloupotrebu imena Radovana Karadžića, pre svega za pritiske na njega lično i za članove njegove porodice.

Na pitanja novinara da li na ovaj način spašava Milorada Dodika, predsednika SNSD-a i predsedavajućeg Predsjedništva BiH, rekla je da se ovako bilo ko može spasiti tako bi i pre 25 godina spasavala svog oca i svoju porodicu, navodeći da se ovo može posmatrati i kao spasavanje OHR-a.

Prethodno je visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako će Dodiku zabraniti putovanja po Evropi ukoliko uskoro ne ukloni ploču s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama.

Tabla je postavljena u martu 2016. godine.

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.