Ministar: Nova Vlada ne može da uradi ništa po pitanju "pomilovanja" Božovića

Region 10. dec 202010:29 > 10:29
Podeli:
Izvor: Printscreen

Da sam ja ambasador u nekoj zemlji, verovatno ne bih javno, bez obzira na lično mišljenje, izlazio sa stavovima koji mogu biti osetljivi po unutrašnji konsenzus te države, izjavio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, napominjući da nova vlada nije u mogućnosti da bilo šta uradi po pitanju "pomilovanja" Vladimira Božovića.

Da je u trenutku spornih izjava Božovića bio šef diplomatije, Radulović tvrdi da bi ambasadora pozvao na razgovor i zamolio ga da se takve akcije više ne ponavljaju i da bi proterivanje ambasadora verovatno bio poslednji čin.

„Indikativno je što se to desilo četiri dana pred stupanje na dužnost nove vlade. Nova vlada smatra da proterivanje ambasadora nije mera dobrosusedskih odnosa“, rekao je Radulović za TV Vijesti.

Diplomate, kaže, treba da gledaju u budućnost, a ne u prošlost.

Smatra da je tema oko proterivanja Božovića još jedna koja deli crnogorsko društvo: „Tokom mandata ove vlade trudićemo se da broj tih tema smanjimo na što je moguće manju meru“.

U ovom trenutku, rekao je Radulović, nažalost nije moguće povući odluku o proterivanju ambasadora Božovića, jer je Crna Gora državi Srbiji uručila notu da je on persona non grata.

Radićemo, napomenuo je, na poboljšanju odnosa sa Rusijom, ali do nivoa dok to ne narušava naše evropske aspiracije i strateške ciljeve.

„Shodno članu devet Bečke konvencije daje se mogućnost otkazivanja gostoprimstva stranom diplomatskom predstavniku. U mojoj praksi nisam siguran da je bilo primera da neka država proglasi ambasadora za personu non grata, a da ga već sutradan pomiluje“, rekao je Radulović.

Pojašnjavajući ocenu na tviteru da je ponosan što je deo prve demokratske vlade, iako je deset godina bio član prethodne, Radulović je rekao da je svestan da je ta objava uzburkala javnost i objasnio da bi potpuniji tvit bio da je napisao „potpuno demokratskoj vladi“.

„Ne kažem da su prethodne vlade bile potpuno nedemokratske, nego da su možda bile ipak više ili manje demokratske u odnosu na neke evropske standarde i zapadne demokratije kojima težimo“, rekao je Radulović.

Dodao je da je nakon višestranačja Crna Gora imala monopol jedne partije na političkoj sceni, te da u tom smislu to nisu bile njegove reči, već ocene stranih zvaničnika.

„Crna Gora je od 1990. do sada imala elemente demokratije, poput izbornih procesa, ali shodno mom shvatanju svi na tim izborima nisu imali jednake šanse. Ne samo po mom shvatanju, već i priznanju nekih biših članova DPS nakon raskola 1997“, podsetio je Radulović.

Naveo je da je on karijerni diplomata, kao i da je u prethodnoj vladi bilo sjajnih ljudi koji su prepoznavali potencijal drugih koji mogu da pomognu.