Borel pozdravio posvećenost novog rukovodstva Crne Gore agendi EU

Region 09. dec 202021:33 > 21:35
Podeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel razgovarao je putem video linka sa članovima nove Vlade Crne Gore kojima je čestitao imenovanje i pozdravio posvećenost novog rukovodstva agendi EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borel je u razgovoru sa predsednikom parlamenta Crne Gore Aleksom Bečićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem i ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem izjavio da se „raduje nastavku puta Crne Gore ka EU“.

„Visoko predstavnik EU pozdravio je posvećenost novog rukovodstva agendi reformi EU i podvukao da meseci koji predstoje treba iskoristiti za napredovanje u političkim reformama, posebno u oblasti vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

Borel je pozdravio napore Crne Gore da u potpunosti uskladi svoje stavove sa sa stavovima spoljne i bezbednosne politike EU i izrazio zahvalnost na doprinosu Crne Gore misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Visoki predstavnik je podsetio na posvećenost EU u pružanju podrške Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju korona virusa, navodi se u saopštenju i dodaje da je Evropska komisija nedavno objavila značajan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnom oporavku Zapadnog Balkana i približavanje regiona EU.