Protest građana ispred bolnice u Baru, od Vlade traže hitnu reakciju

Region 09. dec 202020:36 > 20:42
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP

Porodice preminulih, koji su lečeni u barskoj bolnici od kovid-19 traže da tužilaštvo ispita način lečenja u regionalnom kovid centru za primorje i traže smenu rukovodstva bolnice u Baru.

„Mi smatramo na osnovu svega što je rečeno i na osnovu svega što se desilo i iskaza svih familija, da će samo tužilaštvo i nadležne institucije pokrenuti neophodne postupke“, rekla je za TV Vijesti Milanka Kruta.

Porodica Pepeljak podnela je krivičnu prijavu protiv bolnice u Baru i NN lica, još u junu, kada je preminuo Safet Pepeljak (49).

Njegov brat tvrdi da ima dokaze za neadekvatno lečenje, ali je tužilaštvo odbacilo ovaj slučaj.

Slučajeva nebrige i neadekvatnog lečenja je previše, tvrde građani.

Porodice preminulih smatraju da u doba epidemije nije, kako kažu, zakazao samo menadžment bolnice u Baru.

„Menadžment bolnice barske snosi veliku odgovornost, a isto tako i tadašnje Ministarstvo zdravlja, nadležne zdravstvene inspekcije koje nisu dovoljno dobro obavile posao“, rekla je Kruta.

Oni, osim odgovornosti za smrt vise pacijenata traže i smenu rukovodstva u bolnici u Baru kao i hitno dovođenje pulmologa i drugih stručnih lekara.

Očekuju brzu reakciju nove ministarke zdravlja.

„Tražićemo od nadležnih da postavi novi tim, koji će imati kvalifikacije za lečenje kovid bolesnika“, rekla je Kruta.

Porodice i prijatelji preminulih tvrde i da barski lekari nisu pokazali saosećajnost već otpor i aroganciju kada god su želeli da se informišu o stanju pacijenata.

Direktor barske bolnice u Baru Dragoslav Tomanović koji je na bolovanju, danas nije bio spreman za komentar povodom protesta građana, a njegova zamenica, na koju je uputio Televiziju Vijesti, nije se javljala ne telefonske pozive.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.