Picula: Blokadom pregovora se šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja EU

Region 09. dec 202011:52 > 11:57
Podeli:
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da je trenutno u Briselu zavladalo vreme raznoraznih blokada i korišćenja veta u EU.

„Nažalost, inicijalni plan za otvaranje međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije postignut“, rekao je Picula za Pobjedu.

Zaključci ministara EU o proširenju zemalja zapadnog Balkana u utorak su blokirani, a ministri EU nisu usvojili zaključke iako se to očekivalo.

Evropski ministri su se samo ovlaš dotakli nacrta zaključaka o zapadnom Balkanu, a pitanje otvaranja pregovora s Albanijom je takođe ostavljeno po strani, imajući u vidu da velike zamerke na vladavinu prava u Albaniji ima više članica EU, a posebno Francuska, Holandija i Švedska.

Picula smatra da je politika proširenja tek nakratko doživela novi zamah tokom prve polovine 2020. s konačnim zelenim svetlom Severnoj Makedoniji i Albaniji za otvaranje pregovora, kao i sa zagrebačkim Samitom i finansijskom i zdravstvenom pomoći zapadnom Balkanu u borbi protiv aktuelne pandemije.

„Smatram da ponašanje jedne države članice, koja koristi pitanje proširenja kao nacionalističku pretkampanju za svoje parlamentarne izbore na proleće, nije korektna, dobrosusedska ni u evropskom duhu. Nažalost, nama u Hrvatskoj takav obrazac ponašanja je dobro poznat iz razdoblja našeg pristupnog procesa“, rekao je Picula.

Veruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva.

„Blokadama se šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja, obeshrabruju se i otvara prostor za još veći uticaj vanevropskim faktorima, koji nemaju iste vrednosti kao EU. Bez obzira na aktuelne (ne)prilike, Crna Gora kao predvodnik pristupnog procesa u regionu mora da zadrži fokus na reformama. Kapaciteta i naše podrške za to svakako ima“, poručio je Picula.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nema formalnu polugu da odblokira veto jer je za to potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

„I ovaj primer daje za pravo svima onima koji se zalažu da se deo spoljnopolitičkih odluka donosi kvalifikovanom većinom“, naveo je Picula.