Ministar: CIlj nove vlade u Podgorici ozdravljenje odnosa sa Srbijom

Region 09. dec 202010:48 > 10:48
Podeli:
Zastava Crne Gore, Crna Gora
Izvor: N1

Nova crnogorska vlada će odnose sa Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susedima, poručio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

On je u intervjuu za podgorički Dan rekao da je cilj nove vlade „ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Republikom Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari“.

Na pitanje da li ostaje na snazi odluka o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, Radulović je rekao da je prethodna vlada, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Srbije, čime mu je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman.

„Uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima sigurno nije mera dobrosusedskih odnosa, već ishitren čin. Nova crnogorska vlada će odnose sa Republikom Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susedima“, rekao je Radulović.

Na pitanje šta resor na čijem je čelu može konkretno uraditi da pomogne da Srbija izruči Crnoj Gori bivšeg potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, Radulović je odgovorio da će ministarstvo nastojati da „doprinese rešavanju tog pitanja“.

„Uveravam Vas da će Ministarstvo spoljnih poslova iskoristiti sve mehanizme redovne diplomatske, pre svega bilateralne komunikacije sa Republikom Srbijom, da u okviru svojih ovlašćenja doprinese rešavanju tog pitanja“, rekao Radulović.