Ili brisanje uvredljivih komentara ili kazna do 5.000 evra

Region 10. jun 201513:16 > 13:22
Izvor: N1

Novi slovenački zakon o medijima nalaže urednicima da brišu uvredljive komentare kojima se širi govor mržnje, a ako to ne učine u najkraćem mogućem roku predviđene su i sankcije - kazne glavnim urednicima u visini od 500 do 5.000 evra.

Reč je o nacrtu zakona koji je još u fazi javne rasprave, ali je već izazvao polemike i suprotstavljena mišljenja, jer jedni smatraju da se ovakvim rešenjem širi prostor slobode izražavanja uz političku korektnost, dok drugi misle da je reč o cenzuri.

Uvođenje sankcija i brisanje nekorektnih komentara čitalaca i slušalaca Ministarstvo kulture, koje je predlagač zakona, obrazložilo je potrebom smanjivanja pojave govora mržnje, posebno u medijima na internet platformama.

U Ministarstvu tvrde da na taj način samo primenjuju rezoluciju o nacionalnom programu suzbijanja kriminaliteta, koja sprečavanje govora mržnje postavlja kao jedan od svojih glavnih ciljeva.

Ako novi zakon o medijima potvrdi parlament, u kojem stranke iz koalicije premijera Mire Cerara imaju većinu, urednici će morati da objave jasna pravila koji su komentari na internet forumima uz njihove članke korektni, a koji nisu za objavu i da se strogo pridržavaju tih kriterijuma.