Dva muškarca u Zagrebu trenirala u crkvi u znak protesta zbog uvedenih mera

Region 04. dec 202014:45 > 14:58
Podeli:
Izvor: Pixabay

Zbog objavljenog snimka vežbanja u crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu, dva muškarca su prijavljena zbog kršenja javnog reda i mira, saznaje se u zagrebačkoj policiji.

Ne navodeći identitet, policija je potvrdila da je protiv muškaraca, starih 46 i 40 godina, podnela optužni predlog Opštinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, zbog kršenja dva članka Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Njima, prema slovu zakona, preti novčana ili čak zatvorska kazna do najviše 30 dana.

Policija navodi da su 30. novembra u popodnevnim satima, u prostor kapelice „uneli spravu za vežbanje na kojoj je vežbao jedan i prostirku na kojoj je vežbao drugi muškarac, što su i snimili, nakon čega su tu istu opremu za vežbanje izneli i napustili prostor crkve“.

Snimljeni video su potom objavili na društvenoj mreži, čime su ga, tvrdi policija, učinili dostupnim široj javnosti.

„Posledica učinjenog je bila deljenje na drugim društvenim mrežama, a što je uznemirilo građane, posebno vernike. Navedenim, ispunila su se obeležja prekršaja, čime su na javnom mestu na naročito drzak i nepristojan način vređali građane, narušavali njihov mir i omalovažavali njihove moralne osećaje“, kažu u zagrebačkoj policiji.

Video prijavljenih vežbača danima kruži društvenim mrežama i medijima, koji su nakon snimka vežbanja u crkvi, preneli i osude vernika i župnika, a na kraju i izvinjenje i uklanjanje videa.

Oni su svoj čin objasnili kao protestni performans kojim su, kako tvrde, želeli da ukažu na nedoslednosti epidemioloških mera i nejednakost različitih slojeva u društvu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.