AP: Balkanska zima neprijatelj migranata

Region 04. dec. 202007:32 > 07:37
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Mustafa Ozturk

Migranti su suočeni sa hladnom zimom na Balkanu, koja za njih predstavlja još jednog neprijatelja usled nesigurnosti i teških uslova u kojim se nalaze na svom dugom putovanju, piše AP.

Agencija navodi da mnogi migranti ostaju u improvizovanim kampovima u zapadnom delu BiH i pokušavaju da ostanu suvi i da se koliko-toliko utople usled prvog snega koji je pao ove sedmice.

U izveštaju se ističe da su šatori, napravljeni od komada najlona i štapova, loš zaklon za migrante, koji su pod snegom i mokri, i da vatra koju zapale može tek malo da ih zagreje.

Agencija ističe da migranti nose vunene kape i kabanice, ali da to nije dovoljno.

„Sada je veoma hladno, prošle noći smo imali veliki problem. Mnogo patimo, nemamo gde da spavamo“, izjavio je tridesetogodišnji Ahmed (22) iz Bangladeša, koji se predstavio samo imenom, kao što to čini većina migranata koji ilegalno prelaze granice.

On je dodao da je situacija „nemoguća“ usled dolaska zime. AP podseća da je BiH prošla kroz razarajući rat devedesetih godina prošlog veka, a da se sada bori sa prilivom migranata, od kojih se većina nalazi blizu granice sa Hrvatskom, koja je članica EU.

U izveštaju se napominje da migranti pokušavaju da pronađu ilegalne rute za ulazak u Hrvatsku, i da su izloženi potiskivanju i nasilju koje vrši hrvatska policija.

Sneg je, čini se, iznenadio migrante u improvizovanom kampu u naselju Polje kod Velike Kladuše, što se vidi iz činjenice da su ostavili nezaštićene stvari, uključujući odeću, cipele i čizme, koje su mokre od padavina, navodi AP.

Agencija javlja i to da migranti pokušavaju da na vatri skuvaju hranu, osuše odeću ili makar ugreju ruke usled velike hladnoće.