Tadić Mijović: Ako se ova vlada Crne Gore izglasa biće je veoma teško održati

Region 02. dec 202013:46 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Centra za nezavisno novinarstvo iz Podgorice Milka Tadić Mijović izjavila je da je prethodna vlast ostavila Crnu Goru sa teškim bremenima i velikim ekonomskim i društvenim problemima, kao i da će novu vladu, ako ona bude izglasana, biti veoma teško održati.

Na pitanje da li se slaže sa rečenicom mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića, koji danas izlaže ekspoze u parlamentu, da je odlazeća vlast „primenila scenario spržene zemlje kako bi im dodatno otežala posao“, Tadić Mijović kaže da je prethodna vlast ostavila zemlju sa teškim teretima i velikim ekonomskim problemeima jer je bila oligarhijska vlast koja nije mislila na javni već na sopstveni interes.

Ukazuje i da je zemlja dodatno razorena zbog pandemije koja je dramatično ispraznila crnogorski budžet, a da nova vlada dolazi kada su ogromni deficiti i rupe u budžetu.

POVEZANE VESTI

„U zemlji je strašno teška epidemiološka situacija, podsećam da je na proleće Crna Gora bila jedna od zemalja koje su se najbolje nosile sa kovidom da sada je došla do toga da je među zemljama sa najvećim brojem zaraženih“, rekla je Tadić Mijović i dodala da je zemlja, pored toga, duboko podeljena i da smatra da nije bilo tako ni u doba referenduma i najvećih drama u prošlosti.

„Tako da nije nikako lak momenat za preuzimanje vlasti i posle svih ovih problema, problem je i to što Krivokapić nema punu podršku unutar pobedničkih koalicija“, kaže Tadić Mijović i podseća da su neke članice Demokratskog fronta izražavale javno sumnju i u mandatara i u predlog koji je danas pred poslanicima.

Dodaje da se i sada čuju disonantni tonovi o pojedinim ministrima koje je predložio Krivokapić.

Tadić Mijović ističe i da je danas sednica dramatično počela tako što je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tražio odlaganje sednice jer mu se ne sviđa ekspoze koji je pred poslanicima.

„Sve je bilo kao u nekoj noćnoj mori i izgledalo je više puta za tri poslednja meseca da će sve propasti i da će se ići na nove izbore, a ti nesporazumi sigurno su najviše išli na ruku Milu Đukanoviću i višedecenijskoj vlasti koja je najodgovornija za stanje u društvu“, naglasila je.

„Svaka promena očito u Crnoj Gori ide teško jer su koreni starog sistema jako loši ali da vidimo kako će ići u prvim mesecima nove vlade“, kaže Tadić Mijović.

Iako smatra da će novu vladu zbog svih problema koji je prate biti teško održati, ona je istakla da je ključno i najvažnije to što se desilo – svest da je promena moguća da nije tako sve začaureno i da je i monopoliste DPS-a i Đukanovića moguće dovesti u pitanje i srušiti. „I to je velika lekcija koju je Crna Gora naučila“, kaže.

Upitana za probleme na relaciji Beograd – Podgorica posle odluke o povlačenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, Tadić Mijović kaže da nije nikako dobro što se to desilo u poslednjim danima stare Vlade.

„Sa druge strane, nisu bile dobre reakcije Beograda, pre svega mislim premijerke koja rekla da ono što je rekao Božović misli celokupna Srbija…Nije dobro da tema Podgoričke skupštine koja deli Crnu Goru i veliki deo građana Crne Gore je smatra poraznom za svoju državnost a i crnogorski parlament je proglasio tu skupštinu nelegitimnom, mislim da takve kontroverzne teme nikako nisu teme za diplomate. Temama koje dele Crnu Goru ne treba da se bave diplomate, one nas vraćaju duboko u prošlost i na sukobljavanja, a obe zemlje imaju mnogo veće prioritete od tih. Šta je bilo 1918. godine nije ni na ambasadoru Srbije ni na premijerki da nam drže lekcije“, zaključila je Tadić Mijović.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: