Krivokapić: Fokus vlade na ekonomskoj politici, promena Zakona o veroispovesti

Region 02. dec. 202013:20 > 15:37
Podeli:
Anadolija/Miloš Vujović

Fokus Vlade Crne Gore u narednom periodu biće na razvojnoj ekonomskoj politici i unapređenju konkurentnosti, rekao je u crnogorskom parlamentu mandatar Zdravko Krivokapić i dodao da je posebno važna konsolidacija javnih finansija i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike. Najavio je da će "poseban prioritet Vlada posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama".

Krivokapić je istakao da će fokus, osim nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju. 

„Zalagaćemo se za smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija, podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja – onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju“, naveo je Krivokapić u ekspozeu.  

On je rekao da će se zalagati i za usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, unapređenje korporativnog upravljanja državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini-industrije, drvoprerade i turizma, kao i mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa. 

„Procena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomske aktivnosti u regionu, četiri do šest odsto, a u Crnoj Gori i znatno više s obzirom na zavisnost od turizma, te nedovoljnu diverzifikaciju ekonomije. Hiljade građana su u opasnosti da izgube posao“, rekao je Krivokapić.  

Prema njegovim rečima, dosadašnji ekonomski rast nije bio dovoljno inkluzivan, a stanje u javnim finansijama je zabrinjavajuće. 

On je najavio da će jedan od strateških prioriteta nove vlade biti suzbijanje i smanjenje obima sive ekonomije kroz, između ostalog, uvođenje obavezne elektronske fiskalizacije. Najavio da će nova vlada nastaviti saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, kao i da će sprovesti reformu državne uprave, javnih preduzeća i nadoknaditi budžetski deficit racionalizacijom na svakom mestu.  

Krivokapić je dodao da će obaveza vlade biti da na bazi jasnih mehanizama proveri moćne finansijske interesne grupe i pojedince, kao i da saopšti istinu o tome ko je imao koristi na bazi dogovorene ekonomije, uspostavljenih monopola.

„Naša je obaveza da u okvirima zakonodavstva i pravnog sistema razotkrijemo brojne finansijske i druge afere i da one, u okviru nezavisnog sudstva, dožive svoj epilog, uz odgovarajuće nepristrasno sankcionisanje“, rekao je Krivokapić.

Anadolija/Miloš Vujović

On je najavio i transformaciju javnih preduzeća, koja većinom posluju na granici rentabilnosti ili su gubitaši. Podsetio je da su u toku neki tenderi od nacionalnog interesa i koji imaju snažan uticaj na budžet, poput davanja aerodroma pod koncesiju ili Zakona o državnoj pomoći „Montenegro erlajnsu“.

„Nakon što budemo u posedu svih informacija, kroz detaljnu analizu donijećemo odluku koja bude najbolja za Crnu Goru“, poručio je Krivokapić.

Prema rečima Krivokapića, neophodno je i otvaranje novih radnih mesta, za šta su potrebne investicije i investitori, prevashodnu na severu, da bi se ublažila ekonomska diskriminacija i zadržala omladina.

Krivokapić obećao izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Krivokapić je kazao i da će njegova Vlada sprovesti reviziju svih koncesionih ugovora i zabraniti izgradnju mini hidroeletrana. Najavio je i da će Vlada doneti zakone o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata. 

„Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica, biće preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama“, kazao je Krivokapić.

Mandatar je istakao i da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama. On je obećao i da će insistirati na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ubrzanju pregovora sa Evropskom Unijom (EU). 

„Nova Vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom kako bi što pre postala njena članica. Predložićemo i temeljnu reformu izbornog zakonodavstva kako bi stvorili preduslove za organizovanje fer i demokratskih izbora. Izvršna vlast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja“, kazao je on. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović predložio je Krivokapića za mandatara 8. oktobra, nakon što je dobio potpisanu podršku 41 poslanika opozicionih koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“. 

Kako je najavljeno, poslanici će se o programu i sastavu Vlade izjasniti najkasnije u petak. 

Vladu će činiti 12 ministara ili, kako ih je mandatar nazvao, „12 apostola“, a trinaesti, potpredsednik vlade biće lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Uoči sednice, ispred zgrade Skupštine se okupila grupa žena sa transparentima: „Minut ćutanja za vladu Krivokapića, ne fašizmu, ne uništavaju kulturnog nasleđa, ne otimanju crkava i manastira…“.