Još 2.428 novozaraženih koronavirusom u Sloveniji, preminulo 57 ljudi

Region 02. dec 202011:46 > 11:58
Podeli:
Izvor: Jure Makovec / AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2.428 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 57 ljudi od posledica kovida-19, saopštila je u sredu slovenačka vlada, koja za sada ostaje pri uvedenim, strogim restriktivnim merama.

To je dramatično povećanje novih zaraza u odnosu na prethodni dan, kada je potvrđeno 1.292 slučaja na 5.868 testiranih. Udeo pozitivnih testova sada je jako povećan i iznosi čak 33,83 posto, što znači da je pozitivan svaki treći rezultat, što je zadnji put zabeleženo pre mesec dana, pre nego što su uvedene najstrože restrikcije.

Epidemiolozi zato nisu optimistični u pogledu nekih najava da bi uskoro moglo doći do ukidanja nekih mera, osim možda ublažavanja režima prelaska opštinskih granica.

Kako je u utorak uveče u razgovoru za Slovenačku televiziju izjavila infektološkinja Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za kovid-19, stručnjaci će u sredu predložiti vladi da prihvati njihov plan, odnosno „lestvicu“ kriterijuma, po kojima bi postupno dolazilo do relaksacije mera, a neće predložiti nove restrikcije, nego će istrajati na održanju postojećih i njihovoj doslednoj primeni u praksi.

Glavni kriterijum za eventualno popuštanje mera trebalo bi da bude stanje kapaciteta u zdravstvu, koje je sada opterećeno kovid bolesnicima, odnosno njihovim brojem na kovid odeljenjima, posebno na intenzivnoj nezi, naglasila je, dodavši da stanje još nije takvo da se može govoriti o ublažavanju mera.

Drugi glavni kriterijum, po njenoj oceni bi trebalo da bude sposobnost epidemiologa da ponovo mogu da prate kontakte zaraženih, naglasila je.

Prema proceni koju je ovih dana objavio naučni institut „Jožef Štefan“, koji radi prognoze i modele za obuzdavanje epidemije i širenje virusa, reprodukcijski broj širenja u Sloveniji je trenutno oko jedan, ali potrebno je smanjiti ga na 0,7 ako žele da do kraja meseca dođu do situacije koja će omogućiti utvrđivanje svih kontakata novozaraženih i stavljanje širenja virusa pod kontrolu.

Prema novim, zvaničnim podacima vlade, u bolnicama je 1.285 obolelih od kovida-19, od čega je 199 na intenzivnim odeljenjima, a sa 57 novih smrtnih slučajeva broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1.547.

Povećan broj smrtnih slučajeva, posebno u zadnje vreme, zabrinjava lekare, a po mortalitetu obolelih od kovida-19, u zadnjih sedam dana Slovenija je najpogođenija u Evropi, objavili su slovenački mediji.

Šefica vladinog stručnog tima Bojana Beović izjavila da uzroke za veliki broj smrtnih slučajeva među zaraženima ove jeseni treba tražiti u prodoru virusa u najveći deo domova za starije i nemoćne, ali i u činjenici da Slovenija ima vrlo staro stanovništvo, među najstarijima u Evropi, a upravo su oni najosetljiviji i najranjiviji deo populacije kada je u pitanju kovid-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.