Slovenačka vlada obustavila finansiranje nacionalne novinske agencije STA

Region 01. dec 202023:11 > 23:13
Podeli:
Izvor: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Slovenačka vlada obustavila je finansiranje nacionalne novinske agencije STA, čiji je rad naišao na velike kritike konzervativnog premijera Janeza Janše, izjavio je slovenački zvaničnik Uroš Urbanija.

„Ne možemo da finansiramo STA niti da potpišemo novi ugovor za 2021. godinu“, rekao je novinarima Urbanija, objašnjavajući da rukovodstvo agencije nije dostavilo račune vladi.

Informativna služba finansirala je agenciju, osnovanu 1990. godine kada je zemlja odlučila da napusti Jugoslaviju, u iznosu od dva miliona evra godišnje.

Direktor STA Bojan Veselinović rekao je državnoj televiziji da je pružio sve potrebne informacije, ali je odbio da daje informacije o zaposlenima i uređivačkom radu.

„Ako bih pristao da im objasnim koliko je dug neki intervju ili izveštaj ili zašto su urednik i 21 novinar potpisali neku izjavu, kršio bih zakon o medijima“, dodao je on.

Ubrzo po stupanju na dužnost u martu, premijer Slovenije Janez Janša je na Tviteru kritikovao medije koji su doveli u pitanje njegovo rukovodjenje borbom protiv epidemije koronavirusa.

Janša je tada medije optužio za širenje lažnih vesti i da služe interesima opozicije.

Janša je u oktobru takodje na Tviteru naveo da je STA „nacionalna sramota“ jer je ta agencija dala više prostora intervjuu muzičara koji je kritikovao vladu nego sastanku koji je on imao sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Udruženje slovenačkih novinara osudilo je obustavu finansiranja agencije.

„To je očigledno novi pokušaj uništavanja nacionalne novinske agencije koja predstavlja jedan od stubova nepristrasnih i kvalitetnih informacija“, saopštilo je udruženje, dodajući da je to tako nešto već viđeno u Mađarskoj.