Rijeka priprema program za sprečavanje vandalskog ponašanja

Region 01. dec 202019:27 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Kolegijum gradonačelnika Rijeke je razmotrio predlog akcionog programa za sprečavanje vandalskog ponašanja na području tog hrvatskog grada gde sve češće ima oštećenja gradske imovine, komunalne infrastrukture, kulturnih dobara i spomenika.

Agencija HINA je prenela da je na video-konferenciji gradonačelnik Vojko Obersnel ocenio da vandalizam nije zanemariv problem, i ukazao da građani mogu aktivno učestvovati u njegovom suzbijanju telefonskom prijavom ili preko novog internet servisa u Hrvatskoj „Gradsko oko“ koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

U obrazloženju predloga akcionog plana je ;navedeno da „vandali uništavaju komunalnu infrastrukturu, kradu se poklopci šahtova, uništavaju se klupe, oštećuje zelenilo, fontane, saobraćajni znaci, kulturna dobra i spomenici“.

Nužno je doneti taj plan – zaključilo je Gradsko veće još 2019. godine – i zbog sve češćeg pisanja grafita po fasadama zgrada, uništavanja i oštećivanja vozila javnog prevoza i autobuskih stanica, zbog vožnje „skejtebordima“ po pešačkim zonama i trgovima, skakanja po ogradama, zidićima i sličnim mestima, čime nastaju oštećenja.

„Tu su i okupljanje i opijanje mladeži na javnim mestima kasno noću i drugo remećenje javnog reda i mira, prljanje javnih površina, oštećivanje okolne imovine i prljanje parkova, igrališta i trgova u neposrednoj okolini škola“, prenela je HINA.

Predviđeno je da akcioni plan obuhvati „preventivnu edukaciju dece“ kroz program građanskog vaspitanja koji je uveo Grad Rijeka, da komunalni redari i sekretari mesnih odbora pojačano nadziru pojavu grafita i oštećenja gradske imovine, i da se organizuje „interventno uklanjanje grafita“ s imovine Grada, javnih površina ili zgrada komunalnih i trgovačkih društava i ustanova u roku od jednog dana.

Na temelju prijava grafita i oštećenja, izradila bi se baza podataka koja bi prikazala koncentraciju vandalizma po područjima Rijeke, što bi bilo polazište za određivanje mesta za postavljanje nadzornih kamera.

Uz to bi se na problematičnijim mestima pojačala javna rasveta.