Dodik pozvao Srbe u Mostaru da na izborima podrže zajedničku listu SNSD

Region 01. dec 202014:29 > 14:33
Milorad Dodik
Izvor: N1

Predsednik SNSD Milorad Dodik pozvao je Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar", kako bi u Gradskom veću konačno imali svoje autentične predstavnike.

„Naša namera je da animiramo Srbe da se uključe i daju svoj glas onima koji okupljaju autentične predstavnike da bi imali svoje predstavnike i da sa partnerima pregovaramo o učešću u vlasti“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru, posle sastanaka sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, preneo je RTRS.

Dodik je rekao da će SNSD razgovarati sa svim političkim akterima o izborima u Mostaru, podsetivši da Srbi nisu učestvovali o dogovorima o izborima u tom gradu, ali da su prihvatili predložene uslove i da sada treba dogovarati niz tehničkih stvari.

Lider SNSD je izrazio zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u ostalim opštinama u BiH, dodajući da su dve stranke zadržale primat najvažnijih partija u svome narodu.

On je naveo da je kandidat SNSD za načelnika opštine Derventa, nakon prebrojavanja glasova iz odsustva, prešao u vođstvo, što će dodatno osnažiti poziciju stranke.

„Nakon ovih izbora usmereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uslovima i da ljudi glasaju“, ocenio je Dodik.

Istakao je da je SNSD sačinio zajedničku listu i da ima ambiciju da bude „vidljiv“ u Mostaru.

Na pitanje kako komentariše izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Dodik je poručio da je o Incku „već rekao sve što je imao“ i da je naziv na ploči Univerziteta na Palama pitanje te institucije.

„Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Dejtonu, a BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda“, poručio je Dodik.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da je došlo vreme da se transformiše kancelarija visokog predstavnika u BiH.

On je naveo da je na sastanku delegacija SNSD i HDZ bilo govora o rezultatima lokalnih izbora u BiH, o lokalnim izborima u Mostaru, ali i o radu Saveta ministara i usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu.